Nieuwsalert per mail ontvangen

Zo worden de pistes in Sölden klaargemaakt voor de World Cup opening

Archieffoto: Sölden.at

Ondanks dat er een aantal toppers niet aanwezig zijn bij de World Cup opening in Sölden, kijken we enorm uit naar aankomend weekend. De medewerkers van het skigebied zijn op dit moment al druk met het prepareren van de pistes. Een van hun bezigheden is het injecteren van water in de pistes, waardoor de pistes veranderen in ijsplaten. Pistes waar je als ‘normale’ skiër met geen mogelijkheid naar beneden komt. Waarvoor worden de pistes voor World Cup wedstrijden ingespoten met water? Wij vroegen het Nederlands beste skiër Maarten Meiners.

Allereest misschien even goed om de onderstaande video te bekijken. Hier zie je dat pistebully’s met waterreservoirs de pistes injecteren met water.

Maarten Meiners vertelt het volgende over de pistes tijdens World Cup wedstrijden: “Bijna alle World Cup en vaak ook Europa Cup pistes worden voor de wedstrijden met water geïnjecteerd. In de nacht vriest het en daardoor ontstaat een zeer harde ijzige piste. Wij racers vinden dat erg fijn omdat we daardoor meer druk kunnen opbouwen in de bocht. Door de harde pistes is er ook minder weerstand waardoor we een hogere snelheid halen. Daarnaast blijven de omstandigheden voor meerdere skiërs meer gelijk doordat de piste minder uitgesleten raakt. Desondanks hebben hogere startnummers over het algemeen toch een behoorlijk nadeel.”

 

Onze trainingspistes worden ook meestal met water geïnjecteerd waardoor we op vergelijkbare omstandigheden kunnen trainen. De kanten van onze ski’s worden elke dag geslepen en met een goede techniek heb je geen last van ijs. Als het in het voorjaar niet meer vriest wordt geen water meer ingespoten. Er wordt dan vaak zout gestrooid waardoor de sneeuw minder vochtig en hard wordt.”

Wil je als ‘normale’ skiër op het World Cup parcours skiën? Doe het niet, want je gaat 100% zeker op je plaat. Om hier een normale bocht op te kunnen maken heb je de perfecte techniek nodig en het juiste materiaal. De snelheden die behaald worden met deze sport zijn bizar en zorgen voor spectaculaire situaties. Na de wedstrijd rijden de pistebully’s over het parcours en maken zij de ijslaag ‘kapot’. Hierdoor kun je daarna als recreatieve skiër weer volop genieten van de pistes en kun je tegen je vrienden zeggen dat je dezelfde piste hebt genomen als de World Cup skiërs.

Benieuwd wie er niet bij zijn dit weekend? Zie onderstaande artikel!

Grote toppers ontbreken bij World Cup opening Sölden

Maarten Meiners was vorig jaar ook aanwezig bij de World Cup opening. Deze heerlijke foto’s geven alvast een voorproefje van wat ons te wachten staat. Heerlijk! Het seizoen gaat weer beginnen en in de weekenden kunnen we weer heerlijk aan de buis gekluisterd zitten.

maarten-meiners-iv
maarten-meiners

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in