Wintersport met de trein is duurzaam, comfortabel en als je goed oplet en vergelijkt tijdens het boeken ook nog eens redelijk voordelig! De meeste grote skigebieden in de Alpen zijn redelijk goed te bereiken vanuit Nederland met de trein. Dit vervoersmiddel wordt daarom steeds populairder en we vertellen je dus graag meer over deze mogelijkheid!
Het reizen met de trein heeft zo zijn voor- en nadelen. Je moet namelijk wel sowieso een transfer, taxi of bus regelen bij aankomst. De meeste skigebieden hebben namelijk geen eigen treinstation. Daarnaast is het wel heel relaxed om te reizen met de trein. Je hebt geen stress van de files of drukke wegen en kunt rustig slapen tijdens je reis naar de bergen.
Met de trein op wintersport: snel naar
Wil je meer weten over dit onderwerp? Deze pagina staat vol met informatie. Of je nu opzoek bent naar je bestemming, wilt boeken en niet te veel betalen of je de voor- en nadelen nog aan het afwegen bent. Hier ben je aan het juiste adres. Klik op de onderstaande linkje om snel naar een onderwerp toe te gaan. Of scroll gewoon naar beneden.
- Grote treinstations in Nederland
- Skigebieden in de buurt van een treinstation
- Op wintersport met de trein per land
- Voor- en nadelen van de trein naar wintersport
- Treinreis boeken
- Veelgestelde vragen over met de trein reizen

Grote treinstation in Nederland
De drie grootste spoorwegstations van Nederland zijn: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Vanaf deze drie plaatsten heb je de grootste kans om een zo direct mogelijke reis te hebben naar de bergen. De kans dat je moet overstappen is er, de weg vanuit Nederland naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië of Zwitserland is nu eenmaal vele kilometers. Maar met vele georganiseerde reizen valt dit best mee! Er zijn zelfs reisorganisaties die een directe verbinding garanderen.
Enkele skigebieden in de buurt van een treinstation
Enkele bekende wintersportgebieden met een treinstation in de buurt zijn de volgende.
Engelberg in Zwitserland
Engelberg is een skigebied dat onderdeel is van een groter geheel, namelijk Engelberg-Titlis. Deze twee dorpen zijn verbonden met elkaar door een skibus. Het is een heel divers en hoog gebied in Zwitserland. Titlis bereikt een hoogte van 3000 meter. Om deze reden is het heel sneeuwzeker. De langste afdaling in het gebied is wel 12 kilometer land en overbrugt 2000 hoogtemeters! Een echte uitdaging!
Treinstation in de buurt van het skigebied: Engelberg
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 750 meter (10 minuten lopen)
Km aan pistes: 83 km
Kitzbühel & Kirchberg in Oostenrijk
Kitzbühel en Kirchberg vormen samen met nog een paar kleine dorpen het skigebied KitzSki. Tijdens je wintersport heb je toegang tot 234 km aan pistes, waarvan 185 km aan pistes, 41 km aan skiroutes en 4 km aan snowparks. Uiteraard mag na het skiën een bezoekje aan de kleurrijke stad Kitzbühel niet ontbreken. Je kunt uren slenteren door de winkelstraten of je te buiten gaan aan lekkere hapjes in de vele restaurants. Toch liever een feestje? Ga dan los in de après-ski van Kirchberg. Ook niet je ding? Kies dan voor winterse activiteiten, zoals sneeuwschoenwandelen en rodelen.
Treinstations in de buurt van het skigebied: Kirchberg, Kitzbühel
Dichtstbijzijnde treinstation: Kitzbühel
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 800 meter (3 minuten met de auto)
Km aan pistes: 234 km
Zillertal Arena in Oostenrijk
De Zillertal Arena is het skigebied dat de dorpen Wald, Königsleiten, Gerlos en Zell am Ziller met elkaar verbindt. Wintersporters hebben hier toegang tot een veelzijdig skigebied met 143 km aan pistes. Beginner of gevorderde, iedereen vindt hier zijn of haar favoriete piste. Trek gekregen? Tijdens het skiën is er altijd wel een fijne berghut te vinden voor een lekkere lunch. Dol op après-ski? Ook daarvoor ben je in de Zillertal Arena aan het juiste adres. De après-ski in Gerlos is zelfs legendarisch!
Treinstations in de buurt van het skigebied: Zell am Ziller, Fügen, Kaltenbach
Dichtstbijzijnde treinstation: Zell am Ziller
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 1,9 km (4 minuten met de taxi)
Km aan pistes: 143 km
Zell am See – Kaprun in Oostenrijk
Zell am See – Kaprun is al jaren een populaire bestemming voor een wintersport met de trein naar Oostenrijk. Het treinstation ligt middenin het centrum van Zell am See en vanaf hier zijn de accommodaties en pistes nooit ver weg. Zell am See – Kaprun is mede dankzij de aanwezigheid van de Kitzsteinhorn gletsjer een sneeuwzekere wintersportbestemming. Sinds de winter van 2019/2020 is het skigebied verbonden met Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Met de Ski ALPIN CARD heb je toegang tot maar liefst 408 km aan pistes. Zell am See en Kaprun zijn beide gezellige wintersportbestemmingen. Naast skiën kun je hier nog veel meer activiteiten ondernemen.
Treinstations in de buurt van het skigebied: Zell am See en Kaprun (Fürth)
Dichtstbijzijnde treinstation: Zell am See
Afstand tot de dichtstbijzijnde piste vanaf het treinstation: 600 meter (2 minuten met de auto)
Km aan pistes: 408 km met de Ski ALPIN CARD
Nog meer opties:
Zwitserland:
- Zermatt – Station Zermatt – 0 km (skigebied begint direct bij het dorp)
- St. Moritz – Station St. Moritz – 0,3 km naar de Corviglia liften
- Davos – Station Davos Platz – 1,5 km naar de Parsennbahn
- Wengen – Station Wengen – 0 km (autovrij dorp, alleen per trein bereikbaar)
- Grindelwald – Station Grindelwald – 1 km naar liften
- Saas-Fee – Station Saas-Fee (postbus) – 0 km naar liften
- Mürren – Station Lauterbrunnen + kabelbaan + bergtrein – 5 km totaal
- Jungfraujoch – Station Kleine Scheidegg – 0 km (hoogste treinstation van Europa)
- Flims-Laax – Station Chur – 25 km (met busverbinding)
- Andermatt – Station Andermatt – 0,5 km naar de Gemstockbahn
Oostenrijk:
- Innsbruck – Hauptbahnhof Innsbruck – 8 km naar Nordkette liften (met tram verbinding)
- Ski Arlberg – Station St. Anton – 1 km naar liften
- Sölden – Station Ötztal – 35 km (met busverbinding)
- SkiWelt Wilder Kaiser – Station Hopfgarten im Brixental – 1 km naar liften
- Seefeld – Station Seefeld – 1 km naar liften
- Schladming – Station Schladming – 2 km naar liften
- Bad Gastein – Station Bad Gastein – 3 km naar liften
Italië:
- Cortina d’Ampezzo – Station Calalzo-Pieve di Cadore – 35 km (met busverbinding)
- Bardonecchia – Station Bardonecchia – 2 km naar liften
Frankrijk:
- Chamonix – Station Chamonix-Mont-Blanc – 1 km naar Aiguille du Midi lift
- Bourg-Saint-Maurice – Station Bourg-Saint-Maurice – 0 km (funicular naar Les Arcs)
- Modane – Station Modane – 25 km naar Val Thorens (met bus)
- Les Arcs – Station Bourg-Saint-Maurice + funicular – 0 km (verbonden via funicular)
- Briançon – Station Briançon – 2 km naar liften
Duitsland:
- Garmisch-Partenkirchen – Station Garmisch-Partenkirchen – 3 km naar Zugspitze lift
Zweden:
- Åre – Station Åre – 1 km naar liften

Op wintersport met de trein per land
Maar wat is nu een handig manier om de wintersportbestemming te bereiken? Er zijn verschillende aanbieders voor treinreizen naar de bergen. Om deze in kaart te brengen zijn ze verdeeld per land.
Naar Oostenrijk met de trein
De faciliteiten voor het reizen met de trein naar Oostenrijk worden steeds uitgebreider. Veel reisorganisaties vullen hun pakket aan met een treinreis naar Oostenrijk. Dat maakt het op wintersport met de trein veel gemakkelijker! Deze treinen rijden naar Oostenrijk:
- ÖBB Nightjet – De ÖBB Nightjet rijdt sinds mei 2021 rechtstreeks van Amsterdam naar onder andere Kufstein, Wörgl, Jenbach, Innsbruck, Salzburg en Wenen. In Nederland stopt de trein in Amersfoort en Deventer en daarna nog in een aantal Duitse steden. Van overstappen is bij deze treinverbinding geen sprake. De ÖBB Nightjet rijdt alleen ’s nachts en vertrekt dagelijks rond 19.00 uur vanuit Amsterdam. De rit duurt zo’n 14 uur. Reserveren is verplicht, er zijn verschillende zitplaatsen te boeken en dat kan vanaf 180 dagen voor vertrek. Hoe eerder je bent, hoe goedkoper het treinticket.
- Alpen Express – Sinds 2016 wordt deze trein uitgevoerd door de Treinreiswinkel en Railexpress. Vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo vertrekt de Alpen Express in de wintermaanden naar meerdere bestemmingen in Oostenrijk. De trein beschikt over drie typen rijtuigen met verschillende coupés (3, 5 en 6 personen). Je vertrekt ’s avonds en komt ’s ochtends aan. Er is een mogelijkheid om daarna een transfer naar je accommodatie bij te boeken. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur.
In 2025/2026 rijdt de Alpen Express niet, vanwege onvoldoende geschikte voertuigen! Meer informatie over 2026/2027 volgt in 2026. - NS International – NS International biedt treintickets voor internationale treinreizen. Op de website kun je eenvoudig je start- en eindbestemming, vertrekdatum en gezelschap invullen. Daarna krijg je een overzicht van de routeopties. Wanneer je voor deze treinmaatschappij kiest, moet je vrijwel altijd overstappen. Daarentegen kun je wel makkelijk kiezen wanneer je vertrekt en zijn er aantrekkelijke deals te scoren. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur.
- European Sleeper – In samenwerking met reisorganisatie Sunweb is er nachttrein op de markt direct naar Innsbruck. De European Sleeper vertrekt vanuit zowel Nederland als België. Meer info over de nieuwe stops in Innsbruck is nog niet bekend, zodra er meer is kun je dat hier vinden!
Frankrijk bereiken met de trein
Op wintersport met de trein naar Frankrijk? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn minder mogelijkheden dan naar Oostenrijk, maar het lukt zeker. Een bekende optie is de Ski-Thalys. Daarnaast is een nieuwe mogelijkheid de European Sleeper van Sunweb.
- European Sleeper – In samenwerking met reisorganisatie Sunweb is er nachttrein op de markt direct naar de Franse skigebieden. De European Sleeper vertrekt vanuit zowel Nederland als België. De European Sleeper zal vanuit Amsterdam en Rotterdam vertrekken en eveneens stoppen in Brussel.
- Eurostar Snow– Ook naar Frankrijk rijdt de trein van Eurostar Snow. Binnen enkele uren kun je met de Eurostar Snow gebieden zoals Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plage, Laurdy of Bourg-Saint-Maurice. De ticketverkoop begint altijd al in oktober, en hoe vroeger je boekt hoe voordeliger de reis is! De trein rijdt vanaf vanaf eind december tot begin april. Vertrekstation in Nederland zijn Amsterdam en Rotterdam, daarbij vertrek je altijd op zaterdag en kom je terug op zaterdag of zondag. In België kun je ook op de trein stappen in Brussel of Antwerpen.

- NS International – Je kunt ook zelf je reis plannen naar de Franse Alpen. Met de NS International treinen kom je daar zeker uit! Zo kun je zelf beslissen wanneer, hoe, met hoeveel en hoelang je over de reis gaat doen. Waarschijnlijk moet je wel overstappen onderweg. De reis gaat je met de trein naar Frankrijk ongeveer 10 tot 19 uur doen, afhankelijk van de aansluitingen en het overstappen.

Met de trein naar Zwitserland
De snelste en beste treinverbinding tussen Nederland en Zwitserland is naar Basel of Zürich. Vanuit daar zijn er verschillende skigebieden binnen handbereik. De reistijd ligt tussen de 8 en 11 uur om met de trein op wintersport te komen in Zwitserland.
- ÖBB Nightjet – Vanaf de winter 2021 kun je ook met de ÖBB Nightjet naar Zwitserland. De Nightjet vertrekt elke dag vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Zürich. De treinreis is in de nacht en in de ochtend wordt je wakker in het mooie Zwitserland. Je hoeft niet over te stappen en bent dus zo op je wintersportbestemming. De Nightjet naar Zwitserland heeft een reistijd van ongeveer 11 uur.
- NS International – Dagelijks rijden er ook NS International treinen vanuit Nederland naar Zürich. Vanuit de grote steden Amsterdam, Utrecht en Arnhem heb je de beste verbinding. Daarbij hoef je alleen over te stappen in Frankfurt en Basel. Met NS International ben je met 8 tot 9 uur aangekomen in Zwitserland.
Met de trein naar Duitsland
De skigebieden in Duitsland zijn met maar één of twee overstappen te bereiken! Binnen 5 uur kun je al op de latten staan vanuit bijvoorbeeld Amsterdam.
- NS International – Met de NS International kun je je reis heel gemakkelijk boeken. Hoewel je meestal wel een paar keer moet overstappen heb je dan helemaal zelf de mogelijkheid om te bepalen wanneer je wilt vertrekken. Ideaal, en daarnaast ook nog eens redelijk goedkoop.
Op wintersport met de trein naar Italië
Om in Italië te komen met de trein heb je twee opties. Je kunt of met de dagelijkse treinen die rijden zelf een route plannen, of je kunt een reis boeken met de Alpen Express (inclusief een transfer vanuit Oostenrijk naar het skigebied in Italië).
- Alpen Express – Met de Alpen Express kun je direct naar Oostenrijk komen, met een transfer naar een skigebied in Italië ben je er zo! Je vertrekt in de avond en in de ochtend ben je al in het skigebied. Vanuit Innsbruck zijn er verschillende mogelijkheden om naar diverse wintersportplaatsen in Italië te komen. De transfers zijn alleen als retour te boeken en brengen je naar een centrale plek in een gekozen gebied. De trein zelf vertrekt vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo. De treinreis duurt tussen de 9 en 14 uur.
In 2025/2026 rijdt de Alpen Express niet, vanwege onvoldoende geschikte voertuigen! Meer informatie over 2026/2027 volgt in 2026. - ÖBB Nightjet – Dezelfde route als met de Alpen Express kun je ook uitvoeren met de ÖBB Nightjet. Je reist eerst naar Oostenrijk en dan door naar Italië. De trein zelf vertrekt vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo. Vanuit Oostenrijk kun je een transfer boeken of kijken voor nog een trein.
- NS International – Ook met NS International kun je naar Italië op wintersport. Met de NS Planner kun je zelf bepalen hoe je reist en wanneer je vertrekt. Zo kun je een beetje sporen naar deals. Het enige nadeel is dat je waarschijnlijk moet overstappen. Als je in de nacht reist is het handig om een wekker te zetten, zodat je je de overstap zeker niet mist!
- European Sleeper – In samenwerking met reisorganisatie Sunweb is er nachttrein op de markt direct naar Italië. De European Sleeper vertrekt vanuit zowel Nederland als België. Volgens nieuwe plannen van de organisatie komt er voor komende winter ook een trein naar Venetië. Vanuit Venetië sta je met een transfer of taxi zo op de pistes in Noord-Italië.

Voor- en nadelen van een trein met wintersport
Reizen met de trein heeft meerdere voordelen. Natuurlijk is het voor iedereen persoonlijk of die dan ook weer opwegen tegen de nadelen. We hebben ze in ieder geval voor je op een rijtje gezet.
- De vakantie begint meteen: Zodra je in de trein stapt, kun je ontspannen. Een boek lezen, naar buiten kijken, plannen smeden voor de vakantie en ga zo maar door.
- Geen ellendige files: Natuurlijk kan de trein vertraging oplopen, maar dat is lan niet zo erg als uren in de file staan.
- Uitgerust aankomen: Wanneer je met de trein op wintersport gaat naar Oostenrijk, dan kun je onderweg heerlijk ontspannen. Je hoeft niet op de weg te letten en je kunt zelfs gewoon gaan slapen.
- Een extra skidag: Als je alles goed uitstippelt, kun je één of twee dagen extra skiën. Zeker als je kiest voor de nachttrein. Lekker tukken en na aankomst meteen de piste op!
- Ideaal voor gezinnen: De autoreis is voor gezinnen met kinderen vaak een hel. Het duurt lang en de verveling slaat snel toe. In de trein hebben de kinderen meer ruimte. Ze kunnen de benen strekken, spelletjes spelen en ga zo maar door.
- Milieuvriendelijk: veel treinen rijden inmiddels CO2-neutraal. Bij treinen waarbij dat niet het geval is, scheelt de uitstoot enorm in vergelijking met de auto of het vliegtuig.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan reizen met de trein. Dat geldt eigenlijk voor alle vervoersmiddelen. Zo moet je bijvoorbeeld slepen met je spullen en kan een eventuele overstap best wel stressvol zijn. Een trein kan vertraging oplopen en daarnaast is een last-minute wintersport met de trein ook vaak geen goed idee. Je betaalt dan meestal veel meer voor een ticket, dan wanneer je ver vooruit boekt.
Treinreis boeken
Om te boeken en te vergelijken bij verschillende aanbieders voor je wintersport met de trein kun je de volgende linkjes gebruiken.
- ÖBB Nightjet
- NS International
- Alpen Express (In 2025/2026 rijdt de Alpen Express niet, vanwege onvoldoende geschikte voertuigen!)
- Eurostar Snow
Veelgestelde vragen over wintersport met de trein
Mag ik ski’s, snowboards en andere uitrusting meenemen?
Ja, in de meeste internationale treinen kun je je skiuitrusting gewoon meenemen. Wel zijn er per vervoerder bepaalde regels en beperkingen. In veel treinen mag je één paar ski’s of een snowboard per persoon meenemen, mits verpakt in een beschermhoes. Dit komt bovenop de standaard bagagelimiet, die vaak bestaat uit twee grote stuks bagage en één stuk handbagage.
In nachttreinen is er meestal genoeg ruimte voor ski-uitrusting, zeker in couchette- of slaapcompartimenten. Wel is het handig om je ski’s goed te labelen en compact te verpakken. Grote skitassen die meerdere sets bevatten zijn meestal geen probleem, maar let op de loopruimte in de trein. Eén compacte tas per persoon is het meest praktisch.
Bij sommige vervoerders is er een mogelijkheid om ski’s apart te vervoeren of zelfs vooraf te verzenden naar je accommodatie. Dit kan handig zijn als je reist met kinderen of veel bagage hebt.
Kort gezegd: ski’s en snowboards meenemen is geen probleem, zolang je ze goed inpakt en vooraf controleert wat de specifieke regels zijn van de treinmaatschappij waarmee je reist.
Moet ik stoelen of extra toeslagen reserveren?
Voor veel internationale, hogesnelheidstreinen en nachttreinen is stoelreservering verplicht of sterk aanbevolen. Bijvoorbeeld:
- Eurostar Snow (Londen/Brussel via Lille naar de Alpen): tickets zijn volledig uitgezonderd verkoopbaar met zitplaatsgarantie. Je kunt tot een uur voor vertrek wijzigen zonder toeslag.
- ÖBB Nightjet (naar Oostenrijk/Italië): nachttreinen vereisen altijd reservering voor couchette of slaapcompartiment. Stoelen zonder slaapfaciliteit zijn goedkoper maar minder comfortabel.
- TGV, ICE en regionale internationale trajecten: stoelreservering is verplicht bij hogesnelheidstreinen zoals TGV InOui, Thalys of ICE over lange afstanden. Voor regionale diensten (TER, Régiolis, etc.) is reservering meestal niet nodig.
Tips:
- Boek vroeg: zitplaatsen in speciale ski-treinen (zoals Eurostar Snow of Nightjet) zijn snel uitverkocht, vooral bij weekend- of schoolvakanties.
- Let op combinatietickets: Interrail/Eurail passen dekken treinen, maar reserveringstoeslagen voor Eurostar, TGV en Nightjet komen daarbovenop .
- Flexibel blijven bij vertraging: dankzij de “Agreement on Journey Continuation” (AJC) kun je bij vertraging kosteloos de volgende beschikbare trein nemen .
Conclusie: Plan vooruit, reserveer waar nodig en kies eventuele comfortniveau’s zoals couchette of slaapcabine bij nachttreinen. Dat bespaart stress in de wintersportdrukte!
Zijn nachttreinen een goed idee voor wintersport?
Zeker. Nachttreinen zijn een uitstekende manier om comfortabel, duurzaam en efficiënt naar je wintersportbestemming te reizen. Je vertrekt ’s avonds, slaapt onderweg en komt de volgende ochtend uitgerust aan in de bergen. Dat bespaart niet alleen tijd, maar vaak ook een hotelovernachting.
In nachttreinen heb je keuze uit verschillende comfortniveaus. Er zijn zitplaatsen, maar ook ligplaatsen (couchettes) en slaapcompartimenten met bedden. Zeker als je met kinderen of als stel reist, is een slaapcompartiment ideaal voor een ontspannen start van je vakantie.
Een groot voordeel is ook de milieuvriendelijkheid: reizen per trein stoot tot 90% minder CO₂ uit dan vliegen. En doordat je ’s nachts reist, heb je bij aankomst direct een volle skidag te pakken.
Houd er wel rekening mee dat populaire routes in het hoogseizoen snel vol raken. Het is dus aan te raden om vroeg te boeken. Ook praktische zaken zoals een slaapmasker, oordoppen en een warme trui maken de reis comfortabeler.
Kortom: nachttreinen combineren gemak, comfort en duurzaamheid – perfect voor een ontspannen en milieubewuste wintersportvakantie.
Hoe zit het met de kosten ten opzichte van het vliegtuig of de auto?
Treinreizen naar de wintersport worden vaak gezien als duurder, maar dat is niet altijd terecht. Als je vroeg boekt, kan een internationale treinverbinding net zo voordelig zijn als een vliegticket — en in sommige gevallen zelfs goedkoper. Zeker wanneer je de extra kosten meerekent, zoals:
- bagagekosten voor ski’s of snowboards (bij veel luchtvaartmaatschappijen een forse toeslag);
- vervoer van de luchthaven naar het skigebied (vaak een lange en prijzige transfer);
- brandstof- en tolprijzen bij reizen met de auto;
- parkeerkosten bij accommodatie of skiliften.
Treinreizen zijn meestal inclusief bagage en hebben vaak een station dichtbij of zelfs ín het skigebied, waardoor je op transfers bespaart.
Daar komt bij dat de trein een veel duurzamer alternatief is. Een treinreis naar de Alpen stoot tot 90% minder CO₂ uit dan een vergelijkbare vliegreis. Zeker bij nachttreinen komt daar het voordeel bij dat je een hotelovernachting uitspaart én een extra skidag wint.
Natuurlijk geldt: wie flexibel is in reisdata en tijden, kan profiteren van vroegboekkortingen en actietarieven. Op sommige trajecten zijn er voordelige groeps- of familieaanbiedingen.
Conclusie: de trein is niet alleen comfortabel en milieuvriendelijk, maar kan financieel ook heel aantrekkelijk zijn — vooral als je vroeg boekt en alles meeneemt in de vergelijking.
Wat als een trein vertraging heeft of ik mijn aansluiting mis?
Een van de grote zorgen bij reizen met de trein is: wat als mijn trein te laat is en ik mijn overstap mis? Gelukkig zijn er binnen Europa afspraken die reizigers beschermen, vooral bij internationale verbindingen.
Als je je tickets in één boeking hebt gekocht, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bourg-Saint-Maurice met een overstap in Parijs of Zürich, dan val je onder de zogeheten “Agreement on Journey Continuation”. Dit houdt in dat als je door vertraging een aansluitende trein mist, je zonder extra kosten met de volgende beschikbare trein mag meereizen.
In veel gevallen word je ook door medewerkers op het station geholpen om een alternatief te vinden. Soms ontvang je ook een maaltijdvoucher of zitplaatsreservering voor een latere trein. Houd er wel rekening mee dat je dit recht alleen hebt als je hele traject via één aanbieder is geboekt — bijvoorbeeld via NS International, Deutsche Bahn, ÖBB of SNCF.
Heb je losse tickets geboekt, bijvoorbeeld een Eurostar en apart een TGV? Dan vervalt die garantie vaak. Het is dan slim om extra overstaptijd in te bouwen en bij vertraging meteen contact op te nemen met de vervoerder.
Belangrijk advies:
- Boek waar mogelijk via één loket of aanbieder.
- Reken minstens 45–60 minuten overstaptijd bij stations als Parijs, Zürich of München.
- Bewaar je tickets en maak foto’s bij vertraging — deze heb je nodig voor compensatie.
Kortom: de meeste internationale treinreizen zijn goed beschermd bij vertraging, zeker als je slim boekt en ruim plant.
Hoe pak ik mijn bagage slim in voor een treinreis?
Bagage in de trein is heel anders dan in het vliegtuig of de auto. Er zijn geen strikte gewichtslimieten zoals bij luchtvaart, maar je moet je spullen wél zelf kunnen dragen en tillen — over perrons, trappen en door smalle gangpaden in de trein.
Hier een aantal praktische tips:
- Gebruik één grote tas in plaats van meerdere kleine. Dat scheelt sjouwen en maakt het makkelijker om bagage op te bergen in rekken of onder je zitplaats.
- Skimateriaal in een hoes: ski’s of snowboard zijn meestal toegestaan, maar wel verpakt in een beschermhoes. Gebruik waar mogelijk compacte skitassen (bijv. voor 2 sets tegelijk).
- Slim verdelen: stop belangrijke spullen zoals tickets, snacks, powerbanks en toiletspullen in je handbagage. Je grote tas of koffer kan bovenin het rek of in de gang.
- Kies voor rugzakken of trolleys met stevige wieltjes — handig bij overstappen en sneeuw.
- Laagjes inpakken: het kan koud zijn op perrons, warm in de trein. Zorg voor kleding in laagjes die je makkelijk aan- of uittrekt.
- Gebruik compressiezakken om kleding kleiner te maken en ruimte te besparen.
Kortom: reis licht, plan je bagage slim in en voorkom stress bij overstappen. Zo begin je jouw skivakantie ontspannen en georganiseerd.