© Pixabay

Wie zitten er achter het lawinebericht?

De sneeuwval van de afgelopen week en de harde winden hebben in verschillende gebieden in de Alpen een lawine veroorzaakt. Er gold de afgelopen week dan ook een hoog waarschuwingsniveau voor lawines. Op het moment van schrijven geldt nog steeds een waarschuwingsniveau 3 op de schaal van 5 boven de 2200 m hoogte, dus het risico is er nog steeds. Maar wie zijn er eigenlijk verantwoordelijk voor het maken van een lawinebericht?

Tiroler Lawinenwarndienst

Op 2950 m hoogte in het Kleinen Horntal staat in de middle of nowhere de Franz-Senn-Hutte. Dit is de uitvalsbasis van de Tiroler Lawinenwarndienst (LWD). Vanuit hier wordt er onvermoeibaar doorgewerkt om de situatie in de bergen van Tirol te beoordelen. Tijdens de winter zorgen zij er elke dag voor dat er een lawinebericht uitgebracht kan worden. Meestal gaan ze te voet op pad, maar in de winter ongeveer één keer per week per helikopter.

Dodelijke ongevallen blijven hetzelfde

Het werk dat de LWD doet is voor tienduizenden wintersporters van levensbelang. Per jaar sterven er zo’n twaalf tot vijftien personen in Tirol doordat ze onder een lawine raken. Tegenwoordig zijn er tien keer zoveel skitoerders dan 20 jaar geleden. Het aantal dodelijke ongevallen blijft enigszins hetzelfde. Dit komt onder andere door het lawinebericht.

 

Zwaar werk

De werkzaamheden om tot een lawinebericht te komen zijn inspannend. Om een sneeuwprofiel op te kunnen stellen moet er een gat in de sneeuw gegraven worden. Soms kan de sneeuw tot wel 2,5 meter diep zijn. Zorgvuldig worden de waargenomen waardes genoteerd. Vervolgens wordt er een Snow Micro Pen door de sneeuw geduwd. Hiermee wordt de penetratieweerstand van het sneeuwdek gemeten. De gegevens die ze uit deze twee metingen halen, dragen bij aan het uiteindelijke lawinebericht.

Voorbeeld lawinebericht

Meetstations

In Tirol staan zo’n 200 meetstations die elke tien minuten de temperatuur en de windsnelheid meten en doorsturen. De gegevens worden uitgewerkt en gecombineerd met de gegevens uit bovenstaande metingen, om tot het lawinebericht te komen. De stations worden regelmatig getest, ze staan echter niet op makkelijk toegankelijke plekken. Om de stations te testen moet het team eerst door een diepe laag sneeuw waden om vervolgens nog de mast in te klimmen.

Blijf zelf nadenken

Het lawinebericht is overigens niet het enige waar je op moet letten als je besluit om buiten de pistes te gaan. Hou het lawinebericht in je hoofd maar let zelf ook heel goed op. En blijf objectief. Ga niet zomaar off-piste als je de kennis niet hebt. Wanneer je toch besluit om off-piste te gaan, zorg dan dat je de juiste uitrusting bij je hebt. Als je in een gebied zit waar je niet zo bekend bent, is het zeer verstandig om onder begeleiding van een gecertificeerde gids het off-piste terrein te betreden.

Hochfügen

Een lawine kan overal in de bergen ontstaan. Wanneer er ergens sneeuw ligt bestaat er altijd een kans op een lawine. Afgelopen week is er in Hochfügen een lawine over een piste geraasd. Door het negeren van de waarschuwingsborden zijn drie personen door de lawine gegrepen. Gelukkig hebben zij het, door het snelle ingrijpen van de hulpverleners, allemaal overleefd. Meer hierover lees je in onderstaand bericht.

Lawine Hochfügen: het complete verhaal

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?