Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wereldprimeur: skiër daalt af van het hoogste punt van de Mount Everest zonder zuurstof

Skiën van de Mount Everest

© Pixabay

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Er zijn al eens eerder mensen afgedaald op ski’s van de Mount Everest, maar op 21 mei had de Rus Vitaly Lazo toch een primeur. Hij is namelijk als eerste vanaf een hoogte van 8845 meter (3 meter onder de top van de Mount Everest) naar beneden geskied zónder zuurstof. Of dat helemaal goed ging?

Skiën van de top van de Mount Everest

Samen met zijn kameraad Anton Pugovkin reist Vitaly Lazo naar meerdere toppen om deze af te skiën met het Death Zone Freeride project. De Everest is al de vijfde achtduizender voor het duo. Ook hebben beiden geklommen en geskied op de Manaslu en Annapurna in Nepal en de Nanga Parbat en Broad Peak in Pakistan. Op 21 mei was het tijd voor de Mount Everest. Ze skieden van (bijna) het hoogste punt naar kamp 2, dat gelegen is op 6500 meter hoogte. Vitaly Lazo besloot dat zonder zuurstof te doen en is daarmee de eerste ter wereld. Deze beklimming werd georganiseerd door de ‘7 Summits Club’.

Afdaling halverwege afgebroken

Eigenlijk was het de bedoeling dat Vitaly helemaal naar beneden zou skiën, maar bij 6500 meter verzocht hij medische evacuatie. Hij kon niet meer verder en moest naar het ziekenhuis in Kathmandu gebracht worden. Volgens het laatste bericht op het Instagram-account van de Rus gaat het weer goed met hem.

Eerdere pogingen

Nooit eerder heeft er iemand geskied vanaf de top van de Everest naar het basiskamp zonder het gebruik van zuurstofflessen. Wel zijn er al meerdere gedeeltelijke afdalingen gemaakt zonder zuurstof. Ook is het Davo Karnicar uit Slovenië in 2000 gelukt om met zuurstof de afdaling tot South Summit, aan de zuidkant van de berg, te maken.

De Rus kwam afgelopen maand dichtbij om als eerste persoon de hele afdaling zonder zuurstof te maken, alleen lukte het hem dus niet om helemaal naar het basiskamp te komen. Ook heeft hij ervoor gekozen om zuurstof te gebruiken tijdens de klim omhoog. In eerste instantie was dit niet het plan, maar omdat Vitaly herstellende is van een ziekte heeft hij hier uiteindelijk wel voor gekozen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in