Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: wisselvallige dagen in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Ik hoef je vast niet nog eens te vertellen dat het vorige week meer dan 100% genieten was in de Alpenlanden. Verse sneeuw, lage temperaturen, een strakblauwe hemel, perfecte pistes, zon: KAISERWETTER! Komende week verloopt een stuk wisselvalliger en zachter. Sneeuw valt er wel, maar vooral op hoogte. In dit wintersportweerbericht de voorspellingen voor de komende dagen.

Ruim 20 cm sneeuw vandaag

Gisteren trok er vanuit het westen meer bewolking aan en inmiddels is het in de gehele West-Alpen flink bewolkt. In meerdere Franse en Zwitserse skigebieden is vannacht een laag verse sneeuw gevallen en vandaag kan er nog eens 5 tot 20 cm bijvallen. Collega Esther is in Avoriaz en laat weten dat er al lekker wat sneeuw – tot kniediepte – gevallen is. Op de foto hieronder zie je een dikke laag liggen op de daken en ook de bomen op de achtergrond zijn winters wit.

Pas op: kou

Dankzij een storing is het nu ook aan de noordkant bewolkt. Regelmatig sneeuwt het, maar minder dan in de Franse en Zwitserse West-Alpen. Maximaal 5 tot 10 cm kan er vallen in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Wel waait de wind matig tot stormachtig vanuit het westen/noordwesten. Het is op 2000 meter hoogte tussen -11 °C en -6 °C, maar door de wind voelt het flink kouder. Om die reden zijn er meerdere waarschuwingen voor gevaar vanwege de kou afgegeven.

Wil je vandaag wel in de zon skiën? Dan moet je toch echt richting het zuiden. In de Dolomieten en in Karinthië schijnt de zon wel vandaag.

Zon op dinsdag, sneeuw en regen vanaf woensdag

Morgen is het vrijwel overal zonnig en droog. Koude lucht stroomt het Alpengebied binnen en een klein hogedrukgebied krijgt tijdelijk de overhand. Dinsdag start overigens niet overal zonnig. In het westen is de hele dag sprake van wat hoge bewolking en aan de noordkant is het ’s ochtends zwaarbewolkt. Met name in de omgeving Salzkammergut kan nog wat sneeuw vallen. Hier klaart het pas in de loop van de dag op. In de nacht naar woensdag dient de volgende storing zich aan. In het westen begint het met sneeuwen, maar ook wordt het flink zachter. De sneeuwgrens stijgt in meerdere Franse en Zwitserse skigebieden naar 1700-2200 meter hoogte. In de dalen kan een bak water vallen, waardoor veel van de eerder gevallen sneeuw verdwijnt. Dit neerslaggebied trekt in de loop van de dag richting het oosten, maar hier blijft de schade meer beperkt en komt de sneeuwgrens rond 1000 meter hoogte uit. Bovendien valt hier veel minder neerslag.

Zonnig weekend

Het wisselvallige weerbeeld houdt niet lang aan deze week. Richting het weekend dient een nieuw hogedrukgebied zich aan. Het beloven twee heerlijk zonnige dagen te worden. Vooral in Oostenrijk en in de skigebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam.

Winterse week in het Sauerland

Niet alleen in Nederland sneeuwt het, ook in de skigebieden dichter bij huis. In Winterberg kan deze week ruim 20 cm sneeuw vallen. Lees hier meer ›››

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in