Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: eerste grote dump in aantocht?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Ja, je leest het goed! De kans is aanwezig dat de Alpenlanden komende week te maken krijgen met de eerste echte dump van het seizoen. Niet alle weermodellen- en experts zijn het nog met elkaar eens, maar wij hebben er hele goede hoop op dat dit echt gaat gebeuren! In dit weerbericht lees je alles over de ontwikkelingen.

Wisselvallige week met flink wat verse sneeuw

Maar voordat we verder kijken naar volgende week, eerst nog even over deze week. Die is namelijk ook verre van verkeerd. Zoals je afgelopen maandag al in het weerbericht kon lezen, krijgen de skigebieden flink wat verse sneeuw. Vooral in Frankrijk en Zwitserland, waar lokaal wel een halve meter sneeuw kan vallen. Vandaag brengt een koufront vooral sneeuw naar de noordkant van de Alpen. Koude lucht trekt van west naar oost over het Alpengebied en vanaf 1300 – 1800 meter hoogte valt er tussen de 5 en 10 centimeter verse sneeuw. Geen spannende hoeveelheden, maar alle beetjes tellen!

Sneeuwgrens zakt verder

Omdat het nog altijd vrij zacht is in de Alpen, ligt de sneeuwgrens hoog. De meeste sneeuw valt pas vanaf 1800 meter hoogte, daaronder regent het vooral. Richting het weekend duikt de sneeuwgrens verder omlaag. Op vrijdag, wanneer er opnieuw sneeuw valt aan de noordkant van de Alpen (10 – 20 cm), komt deze rond 1000 meter hoogte te liggen. Enkele dorpen worden dus ook weer getrakteerd op een klein suikerlaagje. Het weekend verloopt hetzelfde als de rest van de week, wisselvallig. Wolkenvelden wisselen elkaar af en regelmatig valt er neerslag in de vorm van regen en sneeuw.

Na het weekend… Een dump?

Wat mij betreft kunnen we de komende dagen vol gas vooruitspoelen. Nu het Europese weermodel een mogelijke dump heeft laten zien, wil ik weten of die voorspellingen ook echt uit gaan komen. Het is vandaag woensdag en om dan al een duidelijke voorspelling voor volgende week te geven is lastig. Niks is zo veranderlijk als het weer en dus kan er nog van alles gebeuren. Volgens het Amerikaanse en Duitse weermodel lopen de Alpen de dump net mis. Bergfex laat in ieder geval al de eerste veelbelovende centimeters zien vanaf dinsdag. Wij houden alles de komende dagen nauwlettend in de gaten.

Eerste sneeuw in het Sauerland

Ook dichter bij huis is sneeuw voorspeld. De komende dagen daalt de temperatuur in het Sauerland en neemt de kans op verse sneeuw in Winterberg toe. Op zaterdag kan daar zomaar 10 cm sneeuw vallen. Meer daarover lees je in het bericht hieronder.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in