Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Binnenkort gratis skipassen in Zwitserland?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het economisch forum in Zwitserland heeft een voorstel gedaan waarbij huizen- en hotelbezitters in financieel ongezonde skigebieden alle kosten om een skigebied draaiende te houden moeten gaan ophoesten. 

In ruil voor deze voorgestelde financiering kunnen de huis- en hotelbezitters gratis gebruik maken van het skigebied en de skibus. Daarnaast kunnen hun hotelgasten ook gratis de piste op. Voor dagpassen worden er lagere tarieven gehanteerd.

Noodoplossing
Directeur van het forum Peder Plaz ziet het ‘clubmodel’ als een noodstrategie om bijna ten onder gaande skigebieden te redden. Er zijn vele kleine skigebieden die door de teruglopende verkoop van skipassen niet meer kunnen investeren in nieuwe liften en machines en enkel de bestaande liften in bedrijf kunnen houden. Op den duur bloeit zo’n gebied uit, zoals bijvoorbeeld San Bernardino dat al sinds 2012 gesloten is.

Investeerders
Het clubmodel zou een skigebied kunnen redden en op de lange termijn investeerders aan kunnen trekken die het gebied weer laten bloeien. Hoewel het op het eerste gezicht een vreemde gang van zaken lijkt, zijn er al skigebieden die het model gedeeltelijk gebruiken. Dan is het echter zo dat gemeenten het verlies van de liftbedrijven op zich nemen.

Gevolgen voor wintersporters
Wat dit voor ons betekent? Dat je in kleine Zwitserse skigebieden binnenkort wellicht gratis skipassen hebt en alleen voor je onderkomen betaalt. En, als je een huisje in een klein skigebied in Zwitserland hebt, dat je binnenkort wellicht verplicht mee moet betalen om het skigebied draaiende te houden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in