Nieuwsalert per mail ontvangen

© Loic Isliker

VIDEO: Zo vet is freeriden met volle maan

Wintersportredacteur

Freerider Paul de Groot, filmmaker Loic Isliker en skishop eigenaar Menno Koelewijn bedachten vorige week in Zwitserland een spontaan filmproject: freeriden tijdens volle maan om dit “donkere jaar” samen op een bijzondere manier af te sluiten. Zo ontstond een korte video met hele vette en bijzondere beelden.

De mannen maakten een paar weken eerder ook al een jaloersmakende video toen zij als eersten in het skigebied Hohsaas in het Zwitserse Saas-Grund (vlakbij Saas-Fee) op ongeprepareerde pistes genoten van dikke poeder.

Skiën in het donker

Het is natuurlijk super bijzonder om in het donker te skiën, zeker door de poeder. Uiteraard hadden de mannen de hellingen overdag al verkend om te kijken welke lines ze in de nacht zouden rijden. Maar niet alleen skiën in de nacht is een uitdaging, dit vastleggen op beeld is niet eenvoudig (weten wij uit ervaring). Met zo weinig licht is het moeilijk mooie beelden te schieten. De Nederlandse filmmaker liet zelfs in het donker zijn drone op om de lines van Paul de Groot zo mooi mogelijk in beeld te brengen en dat is gelukt!

Afsluiten van 2020

Deze video en het avontuur in het donker was voor de mannen een afsluiting van dit bijzondere en “donkere” jaar. Menno Koelewijn van MK Skiservice in Bilthoven vertrok naar Zwitserland nadat hij zijn winkel moest sluiten wegens de lockdown. Zijn schoonouders wonen in Saas-Fee, waar hij zelf ook al zijn hele leven komt en hij kon daar aan het werk. Hij kwam op het idee van de video toen hij de verlaten berghut zag bovenop de berg bij Saas-Grund. De hut was volledig ingesneeuwd, ook binnen, aangezien er wat ramen open stonden.

IJskoude nacht

Samen met Paul, Loic en local Konstantin Zubriggen werd het project verder uitgewerkt en zo vertrokken de mannen vorige week woensdag 30 december richting de oude berghut. Daar wachtten ze tot de maan tevoorschijn kwam. Vervolgens werd er getoerskiet en tussen de seraks van de Triftgletscher weer afgedaald. Om 01.30 uur zat het er allemaal op en konden de mannen bijkomen van een vet avontuur bij een gevoelstemperatuur van -26 graden Celsius. Het resultaat is te zien in onderstaande video. Een afsluiting van een donker jaar, met ook lichte en geweldige momenten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in