Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verhoogd risico op huidkanker door de wintersportzon

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Elk jaar weer vertrekken rond de miljoen Nederlanders naar de sneeuw. En elk jaar weer wordt dat ene flesje vergeten: het flesje met zonnebrandcrème. Niet slim, zegt KWF Kankerbestrijding. Op de piste loop je namelijk een verhoogd risico op huidkanker.

Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 68% van de ouders zich altijd insmeert en dat 41% van de jongeren aangeeft dit zelden of nooit te doen. Schrikbarende cijfers. De lucht in de bergen is namelijk een stuk schoner en helderder, waardoor de UV straling sterker is, zelfs als de zon achter de wolken verscholen is. Is de zon er wel, dan weerkaatst ook de sneeuw nog 90% van de straling. Een intense blootstelling aan UV-straling dus en hierdoor verbrandt de onbeschermde huid veel sneller dan je gewend bent.

Steeds meer nieuwe gevallen huidkanker
Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is volgens KWF Kankerbestrijding sterk toegenomen. In 2004 waren er ‘nog maar’ 28.000 gevallen van huidkanker en dit jaar zijn het er meer dan 50.000. De meest agressieve vorm van huidkanker is ook toegenomen in aantal diagnoses. In 2015 hebben 5962 mensen de diagnose gekregen en in 2014 waren dat er 5644.

Tips van KWF voor het zonnen op wintersport
1. Laat je huid niet verbranden. Dat is een grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker, vooral op jonge leeftijd.
2. Een half uur voor de piste je huid insmeren met minimaal factor 30. Niet pas in de gondel omhoog dus.
3. Blijf smeren! Door zweet en het op en afdoen van je skibril, sjaal, muts, etc. verdwijnt de crème van je gezicht.
4. Gebruik een lekker vette crème voor de wintersport. De meeste zomerse zonnebrandcrèmes zijn op waterbasis en die bevriezen in de winter. De vette crèmes voorkomen ook uitdroging van de huid.

Wij weten zelf hoe ‘vervelend’ het is om je in te smeren, want je houdt je liever ergens anders mee bezig. Toch raden we echt aan om het wel te doen. Je slaat jezelf voor je kop als je het niet hebt gedaan en er in de toekomst huidkanker wordt vastgesteld.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in