Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verbinding Hochoetz – Kühtai op pauze door kritiek

Wintersportredacteur

Sinds een jaar of 10 is het mogelijk om met één skipas in Kühtai en Hochoetz te skiën. Sinds korte tijd is men ook bezig met het realiseren van een daadwerkelijke verbinding tussen beide skigebieden. Echter is daar behoorlijk veel kritiek op en daarom staan de plannen vanaf nu op pauze.

Veel kritiek op verbinding Hochoetz – Kühtai

Kühtai is het hoogst gelegen wintersportdorp van Oostenrijk en biedt toegang tot zo’n 40 km aan pistes. Het nabijgelegen Hochoetz biedt toegang tot 36 km aan pistes. Een liftverbinding tussen beide skigebieden zou betekenen dat je voortaan niet meer met de auto of bus hoeft te pendelen. Wel zijn daar drie nieuwe liften voor nodig en daar is veel kritiek op. In november 2018 was er bijvoorbeeld al een petitie tegen de samenvoeging en in februari dit jaar werd zelfs een e-mailbom verstuurd.

De kritiek heeft vooral te maken met de natuur en een natuurgebied. Tegenstanders hebben meer dan 16.000 handtekeningen ingezameld tegen de plannen. Om die reden hebben de projectbeheerders besloten een reflectiepauze in te lassen. De milieueffectverklaring die in december is ingediend, is ingetrokken.

 

Burgemeester start nieuwe discussie

De burgemeester van Oetz, Hansjörg Falkner, geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Er is te weinig transparantie geweest over het project naar de burgers en daar moet verandering in komen. Daarom heeft hij besloten de discussie opnieuw te openen en met alle belanghebbenden te gaan praten. Door burgers in nieuwe besprekingen te betrekken, hoopt hij onduidelijkheden weg te nemen. Volgens Falkner zijn de effecten op het milieu minimaal.

Tegenstanders protesteren

Tegenstanders willen in ieder geval geen verbinding. Via een online petitie hebben zij inmiddels 16.300 supporters weten te winnen. Voor aankomende vrijdag hebben zij zelfs een protest gepland in Innsbruck. Initiatiefnemer Gerd Estermann geeft aan dat er wat hem betreft geen compromis kan worden gesloten wat betreft de plannen voor de liftverbinding. Het natuurgebied Feldringer Böden wordt hoe dan ook aangetast en dat is wat hem betreft een absolute ‘no-go’.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in