Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel ongelukken door harde pistes

helikopter

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Vanwege de niet-ideale sneeuwcondities in de Alpen maken de reddingsdiensten overuren. De harde ondergrond en de zware sneeuw zorgen ervoor dat er veel ongelukken gebeuren op de pistes en meerdere wintersporters zijn afgevoerd naar de eerste hulp posten en de nabijgelegen ziekenhuizen. Experts geven aan dat het aantal ongelukken ongeveer gelijkt ligt met vorig jaar.

Vorige week gaven experts al aan dat het gevaar op de pistes groot zou zijn tijdens de eerste week van de kerstvakantie. Ze hadden gelijk. De getallen wijzen uit dat vrouwen vooral last hebben van knieblessures en de blessures die bij de mannen zijn gesignaleerd hebben voornamelijk betrekking op het hoofd. Terwijl het aantal mensen die verwondingen oplopen lichtelijk daalt, zien de reddingsdiensten een toename in de ernst van de ongelukken. Zeker nu veel off-piste gebieden helemaal groen zijn, is het gevaar groot in de skigebieden. Veel afdaling kenmerken zich op dit moment door het dunne strookje witte sneeuw, met daarnaast de groene weides of harde rotsen. 

Andreas Wurtele, CEO van AlpineSicherheit.at heeft het aantal ongevallen de laatste jaren goed bestudeerd en in de gaten gehouden. “In het algemeen zien we dat het aantal slachtoffers jaarlijks daalt. Dit komt mede door het goede materiaal en de juiste voorbereiding van de wintersporters. Maar uiteraard is het aantal ongelukken zwaar afhankelijk van de sneeuwcondities. Hoe harder de pistes, des te harder vallen de wintersporters en hiermee wordt het aantal blessures logischerwijs vergroot. Hart- en vaatziekten zijn overigens nog steeds de grootste oorzaak van dodelijke ongevallen op de pistes, gevolgd door valpartijen en ongelukken, alsmede het in aanraking komen met obstakels op de pistes. De doelgroep die het meest te maken heeft gehad met ongelukken waren personen tussen de 41 en 50 jaar oud. Van de 33 dodelijke ski-ongelukken vorig jaar ligt de leeftijd hoger, die ligt namelijk tussen de 61 en 70 jaar. 

Volgens Alois Schranz ligt het aantal ongevallen dit jaar op hetzelfde niveau als vorig jaar. 150 tot 200 nieuwe slachtoffers worden er dagelijks afgevoerd. Er zijn door de harde sneeuwlaag wel meer fracturen dan normaal. Jaarlijks worden er tussen de 15.000 en 16.000 mensen behandeld in de particuliere instellingen.

Bron: TirolerTageszeitung

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in