Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiing for Pigs

Varken Mirko verovert samen met baasjes laatste plaats in langlaufwedstrijd

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Bijzonder nieuws uit Italië. Afgelopen weekend stonden Toblach en Cortina in het teken van de jaarlijkse Visma Ski Classics, beter bekend als één van de oudste lange-afstand langlaufraces ter wereld. Eén van de hoogtepunten van de race was de finish van de Nederlandse Esther Kef, haar vrouw Eleonora en knuffelvarken Mirko. Tegen alle verwachtingen in behaalde het trio de finish met een mooie laatste plaats als resultaat. Ze streden niet alleen voor de finish, maar ook voor het goede doel.

Visma Ski Classics Toblach-Cortina

De Visma Ski Classics bundelen een aantal van de belangrijkste langlaufwedstrijden (klassieke stijl) ter wereld. Jaarlijks doen er zo’n 50.000 amateurs en 25 professionele teams aan mee. De Toblach-Cortina race werd voor het eerst in 1977 gehouden en behoort daarmee tot de oudste van Italië. Traditioneel voert de race van Toblach naar Cortina, over onder andere de oude Ferrovia delle Dolomiti, langs het meer van Dobbiaco en door het prachtig landschap met de machtige Drei Zinnen op de achtergrond.

Ondanks de huidige coronasituatie kon de wedstrijd het afgelopen weekend wel plaatsvinden. Dit keer niet voor amateurs, maar alleen voor professionele atleten. Toch maakte de organisatie een uitzondering voor Esther, Eleonara en Mirko.

Allemaal voor het goede doel

De dames doen het namelijk allemaal voor het goede doel. Ze langlaufen voor ‘Skiing for Pigs’, hun organisatie die mensen bewust wil maken van het verborgen dierenleed in de intensieve veehouderij. Samen met knuffelvarken Mirko doen zij mee aan allerlei races in Alpen om bewustzijn hiervoor te creëren. Vorig jaar doorkruisten ze hiervoor nog als eerste ter wereld de Italiaanse Alpen op langlaufski’s.

Niet zonder slag of stoot

Even leek het erop dat het trio de race niet ging halen. Esther maakte na 2 km een enorme klapper en kneusde daarbij twee tenen. Ondanks dat besloot ze verder te gaan en wisten ze op de valreep de finish te halen binnen de toegestane tijd. Directielid Andrea Buttaboni liet weten: “Ik volg Esther en Eleonora al een jaar en die twee dames met hun varken blijven me verbazen. Ze zijn totaal geen match voor de serieuze skiër, het niveau ligt veel te hoog, maar niets houdt ze tegen. Ik achtte het zeer onwaarschijnlijk dat ze de finish binnen de officiële tijd zouden halen, maar het is ze nog gelukt ook! Ze hebben een respectvolle tijd neergezet en dat geeft hoop voor de volgende race.”.

En die volgende race is al snel, op 31 januari in Marcialonga. Vanwege haar val is het voor Esther nog onzeker of ze wel aan de 70 km lange wedstrijd deel kan nemen. Ze baalt ontzettend dat ze nu amper kan lopen, maar is ontzettend blij dat al heel veel mensen wereldwijd meedoen met hun ‘NO MEAT FROM HELL-challenge’. Oftewel, een maand lang geen vlees uit de schappen van de supermarkt eten en het liefst helemaal zo min mogelijk vlees. Meedoen of meer weten? Check hier de website van Skiingforpigs.com.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in