Nieuwsalert per mail ontvangen

Uitzonderlijk weinig lawineslachtoffers in Zwitserland dit seizoen

De winter in Zwitserland was uitzonderlijk warm en sneeuwarm. In veel skigebieden lag er slechts een korte periode overal sneeuw. Een goede winter was het dus niet wat betreft de sneeuwcondities. Toch is er wel een positief punt als we terugkijken op de winter: er zijn duidelijk minder wintersporters in lawines gestorven dan gemiddeld het geval is, zo met het Zwitserse Instituut voor Lawineonderzoek.

Weinig sneeuw

Het was feest in de Alpen in november toen er een flinke lading sneeuw naar benden kwam zetten. Iedereen maakte zijn borst nat voor een goede winter. Helaas kwam die niet. De droogste en sneeuwarmste december sinds het begin van de metingen volgde en wintersporters beleefden een groene kerst. Pas in januari kwam de sneeuw, gevolgd door een koude periode waardoor die sneeuw bleef liggen. De volgende grote sneeuwval kwam pas in maart. Vanwege de hoge temperaturen die maand bleef die sneeuw niet liggen en daarom was het eind maart niet ideaal om te skiën. Half april keerde de winter weer terug.

Als we dan het seizoen samenvatten en kijken naar de hoeveelheid sneeuwval kan geconcludeerd worden dat Zwitserland een van de sneeuwarmste winters ooit gehad heeft. In Ulrichen im Obergoms lag bijvoorbeeld slechts 86 dagen sneeuw, wat 56% van het langjarige gemiddelde is.

Alleen veel lawines in maart

De sneeuwarme winter zie je ook terug in het lawinegevaar dat het instituut afgaf. Het laagste lawinegevaar (1 op de schaal van 5) werd dubbel zo vaak uitgegeven als in de afgelopen tien jaar. De hogere lawinegevaren werden een vijfde minder vaak uitgegeven. Toch ontwikkelden zich aan het begin van de winter zwakke lagen in het sneeuwdek, waardoor later in het seizoen lawines gemakkelijk loskwamen. Toen de grote sneeuw in maart kwam uitte dat zich in veel grote en spontane lawines die zelfs gebouwen, bossen en wegen beschadigde.

Weinig slachtoffers

Hoewel er in maart wel veel lawines ontstonden zijn er over het winterseizoen heen maar weinig lawineslachtoffers gevallen. In totaal stierven zeven personen in lawines in de Zwitserse Alpen en dat is duidelijk minder dan normaal. In een gemiddelde winter overlijden namelijk 20 personen aan de gevolgen van lawines. Deze winter kwamen 148 personen in een lawine terecht, waarvan er dus veel geluk hebben gehad. Toch is ook dat aantal 20% lager dan gemiddeld.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in