Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Uitbreidingen skigebieden in Stubaital zorgen voor ophef

Wintersportredacteur

In het Stubaital zorgen uitbreidingsplannen van de skigebieden Schlick 2000 en de Elferbahnen voor ophef. Beide skigebieden willen bouwen om het comfort van de bezoekers te verhogen. De Oostenrijkse Alpenvereniging (ÖAV) liet middels een persbericht weten tegen de plannen te zijn.

Nieuwe lift voor Schlick 2000

In het skigebied van Schlick 2000 wordt een nieuwe lift gepland. Die lift moet wintersporters vanuit Neustift het skigebied in brengen. Op dit moment is het skigebied namelijk alleen vanuit Fulpmes toegankelijk. Voor die verbinding moet een nieuw dalstation buiten het centrum worden gebouwd en een middenstation net boven de Kaserstattalm. De lift eindigt dan in een bestaand liftstation. Kostenplaatje: 19 miljoen euro.

Nieuw middenstation voor Elferbahnen

De Elferbahnen in Neustift willen in het gebied een nieuw middenstation bouwen. Deze dient het gemak van de bezoeker te vergroten. De Elferbahnen worden voornamelijk bezocht door locals en dan niet per se om te skiën. Het gebied heeft slechts drie pistes en is daarom ook geliefder vanwege het aanbod voor winterwandelaars, rodelaars en paragliders. Het nieuwe middenstation moet 16 miljoen euro gaan kosten.

Gezamenlijke skipas

De VVV van Stubai ziet beide projecten als één. Dankzij deze verbeteringen worden beide straks een stuk aantrekkelijker. Als alles gerealiseerd is, moet er ook een gezamenlijke skipas komen zodat het aantrekkelijker wordt om tussen beide te pendelen. Een gratis busverbinding moet de laatste 800 meter overbruggen.

Alpenvereniging fel tegen

De ÖAV (Oostenrijkse Alpenvereniging) laat in een persbericht weten fel tegen de uitbreidingen in het Stubaital te zijn. Volgens voorzitter Clemens Matt moeten we de huidige coronacrisis juist gebruiken om nog eens opnieuw na te denken over een duurzame, toekomstgerichte toerismestrategie. Een dergelijke uitbreiding brengt grote schade aan de natuur aan, zonder dat het nou echt veel voordeel oplevert voor skiërs. Ook Benjamin Stern van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Natuurbehoud maakt zijn ongenoegen kenbaar. “Een dergelijke uitbreiding in tijden van een klimaat- en biodiversiteitscrisis is allesbehalve toekomstgericht. Vooral onder jongeren zien we een toenemend bewustzijn van de natuur en het milieu. Zachtere vormen van toerisme zijn steeds meer in trek.”

De ÖAV vindt de plannen een grootschalige versnippering van een waardevol Alpenlandschap. En het levert niet eens aantrekkelijke pistes op. Bovendien zal dit alles ook voor verkeersproblemen gaan zorgen. Ze vragen daarom om een onmiddellijke stopzetting van het project en een focus op natuurvriendelijke toeristische strategieën.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in