Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tips voor een culinaire skisafari in het Zillertal

regionale producten zillertal

© Zillertal Tourismus, Christoph Johann

Wintersportredacteur

Iedereen weet dat skiën of snowboarden en lekker eten en drinken de hoofdingrediënten zijn van een geslaagde vakantie. Het begint ’s ochtends al bij het ontbijt met lekkere Oostenrijkse broodjes, vervolgens een kopje koffie bij een knusse berghut, lunchen op het terras in de zon en een afsluiter in een gezellige bar. Heerlijk! In sommige skigebieden kun je ook een echte culinaire skisafari maken, oftewel een skitocht langs de lekkerste hutten. In het Zillertal ontdek je met de culinaire skisafari 3 skigebieden en kom je langs 9 berghutten. De route leggen we hieronder voor je uit.

Wintersport in het voorjaar in het Zillertal

Voor een zonnige wintersport ben je aan het juiste adres in het Zillertal. Dit sneeuwzekere dal telt maar liefst vier verschillende skigebieden, waardoor je hier een hele gevarieerde wintersport beleeft. In Spieljoch-Hochfügen-Hochzillertal vind je 114 km aan pistes, verschillende funslopes, ongeprepareerde skiroutes en een aantal heerlijke panoramaterrassen. Het tweede en grootste skigebied in het Zillertal is de Zillertal Arena. Dit gebied beschikt over 147 km aan pistes en is een van de populairste bestemmingen onder het Nederlandse wintersportvolk. Ook de Mayrhofner Bergbahnen is een van de skigebieden in het Zillertal. Hier vind je onder andere een van de beruchtste pistes van de Alpen, de Harakiri. Tot slot kun je nog skiën in de Ski & Gletscherwelt Zillertal 3000, met toegang tot de Hintertuxer Gletscher. Skiën kan hier 365 dagen per jaar, dus met de sneeuw zit het wel goed. In andere woorden: het Zillertal is een gevarieerd dal met wintersportmogelijkheden voor iedereen, zowel op als naast de pistes.

Wintersport in het Zillertal
© Zillertal Tourismus, Christoph Johann

Culinaire skisafari in het Zillertal

Behalve dat de skigebieden veel variatie bieden, ben je hier ook aan het juiste adres voor culinaire hoogstandjes. In het dal vind je maar liefst 13 toque-keukens, 18 bekroonde restaurants, 10 Tiroolse herbergen, 20 AMA Genussregion-betriebe en 80 berghutten in de skigebieden. Een indrukwekkende lijst en het is ook niet zo gek dat de foodies zich hier meer dan thuis voelen. Je kunt hier zelfs een heuse culinaire skisafari maken langs een aantal van de beste hutten in het Zillertal. Hieronder vertellen we je de route en langs welke hutten je dan komt. Onderweg kom je nog verschillende andere hutten tegen, maar deze mag je zeker niet overslaan. Je start de culinaire skisafari in Hochzillertal, skiet via Hochfügen naar Spieljoch en vervolgens terug naar Kaltenbach.

Ontbijten bij de Firnhütte

Je culinaire skisafari begint al meteen bij het ontbijt. Want waarom zou je je dag thuis beginnen als dat ook op de berg kan? In Hochzillertal kun je al om 7.30 uur met de eerste lift omhoog en een aantal berghutten, waaronder dus de Firnhütte, opent extra vroeg de deuren. Je neemt de Hochzillertal II lift omhoog vanuit Kaltenbach en skiet via de blauwe piste 2 eenvoudig naar de Firnhütte. Dat red je zonder ontbijt ;-). Deze berghut heeft een traditionele uitstraling en een groot terras mét ligstoelen, perfect om je dag te beginnen dus! Voor het ontbijt kun je kiezen uit het bergontbijt, huttenontbijt of de Münchner Weisswurst met pretzel. Zo weet je zeker dat je met een goed gevulde maag je tocht kan vervolgen.

Berghutten in het Zillertal
© Zillertal Tourismus, Christoph Johann

Kopje koffie bij de Aar-Wirt

De volgende stop tijdens je culinaire skisafari door het Zillertal is bij de Aar-Wirt. Vanaf het ontbijt kun je meteen in de Neuhüttenbahn stappen, maar het is ook een aanrader om eerst de dalafdaling naar Kaltenbach te skiën. Je moet dat kopje koffie (met gebak) immers wel verdienen. Het eerste stuk van deze dalafdaling is zwart, maar hij gaat gelukkig al snel over in rood. Na een paar afdalingen ski je naar de Wedelexpress en is het tijd om richting de koffiepauze te gaan. Via de rode piste nummer 1 ski je naar Aar-Wirt. Dit is zo’n typisch klein hutje dat wel uit een schilderij lijkt te komen. Hier staan huisgemaakte specialiteiten op het menu en kun je heerlijk even bijkomen met een kopje koffie of Heiße Schoko mit Sahne.

Lunchen bij de 8er Alm

Na die koffie met Apfelstrudel moeten er toch echt even wat afdalingen gedaan worden en dat is maar goed ook, want lunchen doe je bij de 8er Alm. Hiervoor neem je eerst de rode piste nummer 1 naar beneden, waar je de bus pakt naar het dalstation van de Panoramabahn Geols. Hier maak je een paar heerlijke afdalingen en uiteindelijk ski je onder andere via de blauwe piste 1a en de zwarte piste 3 naar de 8er Jet, die je naar de 8er Alm in Hochfügen brengt. Onderweg kom je nog langs de Mountainloft, de hoogstgelegen pizzeria van het Zillertal en ook zeker een aanrader. Bij de 8er Alm lunch je op 2133 meter hoogte in een traditionele berghut met een groot zonneterras én panoramisch uitzicht. Je vindt hier zowel een pizzeria als een grillkeuken, zodat er voor iedereen wel wat lekkers op de menukaart staat!

Zillertaler recepten maken
© Zillertal Tourismus, Kevin Ilse

Nog even snoepen bij de Wedelhütte

Na de lunch is het tijd om weer in de ski’s te stappen en door te gaan. De culinaire skisafari leidt je verder naar de Wedelhütte. Via pistes 12, 13 en 14 en verschillende liften bereik je eenvoudig de hut en wie nog vol zit van de lunch kan de afdalingen gewoon twee keer doen. Bij de Wedelhütte is het tijd om nog even een klein beetje te snoepen of te genieten van een lekker toetje. Blader op de menukaart door naar de zoete gerechten en trakteer jezelf nog even op wat lekkers. Je hebt er al een flinke tocht op zitten, dus wat extra brandstof kun je wel gebruiken. Neem plaats aan een van de tafels op het terras of ga even heerlijk liggen op een van de ligstoelen. Mocht je voor dat laatste kiezen, pas dan op dat je niet in slaap valt! Je bent er namelijk nog niet…

Afsluiten bij de Kristallhütte

Jullie sluiten je skidag en de culinaire skisafari af bij de Kristallhütte. Hier vind je niet alleen een gezellige stube, groot terras en luxe hotel, ook een 360 graden panorama uitzicht op de Alpen. Op de kaart staan diverse culinaire hoogstandjes en verschillende lekkere drankjes. Deze hut is niet voor niets al verschillende keren uitgeroepen tot beste skihut van het jaar. Vanaf de Wedelhütte ski je via pistes 5, 6, 9 en 10 naar de Kristallhütte, waar je vervolgens neer kunt ploffen. De dag zit erop en jullie hebben wel een drankje verdiend! Let wel op, je bent nog niet bij je eindpunt. Je moet nog via de zwarte piste 8 naar beneden. Over een leuk toetje gesproken ;-).

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zillertal Tourismus.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in