In het Zillertal hebben ze hun eigen bier: Zillertal Bier! En waar kun je de skidag in Zell-Gerlos nou beter mee eindigen dan met een biertje? In het BrauKunstHaus stap je de wereld van Zillertal Bier binnen. Dankzij onder andere een multimediatentoonstelling leer je meer over het proces van bierbrouwen en zie je hoe de brouwerij in Zell am Ziller zich de afgelopen 16 generaties heeft ontwikkeld.
Drie verdiepingen bierhistorie
Van dat dagje skiën op de pistes van Zell-Gerlos zal je wel dorstig zijn geworden! Je kunt direct de après-ski induiken, maar ook een bezoek aan het BrauKunstHaus is beslist de moeite waard. De beleveniswereld heeft een oppervlakte van 5000 m² en is een leuk uitstapje voor jong en oud. Op drie verdiepingen leer je meer over de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, het brouwproces, het bottelen en de rol die de brouwerij heeft. Vanzelfsprekend worden alle zintuigen hierbij geprikkeld. Je vindt het BrauKunstHaus in Zell am Ziller.
Verbondenheid met het Zillertal
De geschiedenis van Zillertal Bier gaat meer dan 500 jaar terug. Destijds verleende het aartsbisdom Salzburg rechten aan Zell am Ziller om bier en brandewijn te schenken en produceren in het ‘Polsingerhaus’. In Hotel Gasthof Bräu, dat nog altijd in handen is van de familie, werden de eerste liters bier gebrouwen. Al snel begon het bedrijf zich te ontwikkelen en groeide de verbondenheid met het Zillertal en Tirol. Tegenwoordig is het nog altijd een van de belangrijkst brouwen van de deelstaat. Diverse keren is het bedrijf verhuisd, maar altijd binnen het dorp. Sinds 2012 wordt er gebrouwen aan de rand van Zell am Ziller.
Interactieve rondleiding
Zillertal Bier wordt met trots gebrouwen en dat dragen ze graag uit. In 2020 besloot Zillertal Bier het BrauKunstHaus te openen om geïnteresseerden en bierliefhebbers een kijkje achter de schermen te kunnen geven. In het BrauKunstHaus en de bijbehorende multimediatentoonstelling kom je alles te weten over bier en het bedrijf. Hieronder meer over wat je tegenkomt tijdens de interactieve rondleiding.
- Natuurlijke ingrediënten: aromatische hopsoorten, graan van Oostenrijkse velden, Zillertaler biergist en zacht, fris bergwater. Deze ingrediënten maken Zillertal Bier zo uniek!
- Bierbrouwen is een kunst: al meer dan 500 jaar worden de ingrediënten getransformeerd naar heerlijk bier. Ambacht, instinct en wetenschap gaan hierbij hand in hand.
- Het vullen van de vaten: bierbrouwen is één ding, maar dan moet het nog in flesjes, vaten en fusten komen!
- Alleen in Tirol: Zillertal Bier is een regionale brouwerij en daarom wordt het bier alleen in Tirol verkocht. Versheid en korte levertijd is gegarandeerd, maar dit betekent niet dat het transport niet uitdagend kan zijn.
- “Zillertal, du bist mei Freid”: unieke tradities, gebruiken, muziek, dialect en mentaliteit vormen het Zillertal en daarmee het bier. Ontdek de ziel van het Zillertal Bier.
- Eindelijk proeven: het beste wordt voor het laatst bewaard. In het proeflokaal kun je de diverse bierspecialiteiten proeven en ervaren.
- BrauKunstHausShop: in de shop kun je een unieke souvenir scoren en je favoriete biertje inslaan voor thuis.
Prijzen en openingstijden
Het BrauKunstHaus is tijdens de wintermaanden (27 december 2021 tot midden mei 2022) geopend van maandag tot vrijdag (10.00 – 18.00 uur). Er zijn verschillende toegangspakketten, inclusief een of meerdere biertjes. Zo betaal je voor een ‘Genusserlebnis klein’ € 13,30 (toegang + 1x 0,2 l bier + brezel). Wie meer wil proeven van al het gerstenat dat Zillertal brouwt, kiest voor de Genusserlebis (€ 16,90) en de Craftbiererlebenis (€ 21,90). Voor kinderen van 7 tot 15 jaar is er een toegangsvariant met appelsap voor € 9,90.
Tip: een Zillertal biertje na het rodelen
Een Zillertal biertje smaakt het allerlekkerst na een dagje skiën of… na het rodelen! De Gerlosstein rodelbaan is met een lengte van 7km de langste rodelbaan van het Zillertal. Dankzij de Gerlossteinbahn, die vertrekt in Hainzenberg, sta je snel bovenaan de start op een hoogte van 1650 meter. De rodelbaan is tot 23.30 uur verlicht, dus onderweg heb je tijd zat voor een biertje! Proost!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zell-Gerlos.