Nieuwsalert per mail ontvangen

Snowboardster wint goud bij skiën op tweedehands ski’s van concurrent

Wintersportredacteur

De overwinning van de Tsjechische Ledecka in de Super-G kwam voor iedereen als een verrassing. De skiester, die normaal gesproken beter is in snowboarden en daar ook aan meedoet op de Olympische Spelen in Zuid-Korea, deed iedereen verbazen door de gouden medaille te halen. Een leuk feitje: ze won de race op ski’s die eerder van Mikaela Shiffrin waren.

De 22-jarige Esther Ledecka doet deze Olympische Spelen mee aan zowel het skiën als het snowboarden. Dat is natuurlijk al bijzonder, maar dit weekend liet ze tijdens de Super-G de hele skiwereld schrikken. Toen de prijzen al verdeeld leken kwam Ledecka nog eens naar beneden. En ze kwam snel naar beneden. Zo snel zelfs dat ze 0,01 seconden sneller skiede dan de nummer 1 op dat moment.

Tweedehands ski’s

Toen er in de persconferentie na afloop van de wedstrijd gevraagd was op welke ski’s ze had geskied antwoordde ze: “Ik hoop dat deze van mij zijn.” Haar coach zei later dat het om een paar ski’s ging die voorheen van de Amerikaanse World Cup winnares Mikaela Shiffrin geweest waren. “We hebben wat nieuwe ski’s en wat gebruikte ski’s en dit waren de ski’s van Mikaela Shiffrin. Onze serviceman heeft ze al heel vaak gewaxt. We hebben ze geskied en getest. Dit waren nu de snelste in de testen, dus hebben we ze gebruikt.”

 

Snowboard

Ledecka is bekend om haar snowboardkunsten. Al sinds 2012 doet ze mee op het hoogste niveau. Daarnaast heeft ze ook altijd geskied. Pas in 2016 debuteerde ze in de ski World Cup. Haar hoogste plaats tijdens een wedstrijd in de World Cup is plaats 7. Ze is de eerste atlete ooit die in zowel skiën en snowboarden meedoet aan de Olympische Spelen.

Hoe kon ze winnen?

Hoe ze de race heeft kunnen winnen en waarom ze zoveel sneller was dan Lindsey Vonn? Bode Miller legt het uit in de video hieronder.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in