Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Skipiste vernoemd naar SS’er: petitie voor aanpassing

Wintersportredacteur

In Nieuw-Zeeland is in augustus een petitie gestart om de naam van een skipiste te veranderen. De reden: de piste is vernoemd naar de Oostenrijkse skipionier Willi Huber, die in zijn jonge jaren bij de Waffen-SS heeft gezeten.

Belangrijke rol in geschiedenis Mt. Hutt skigebied

Willi Huber kwam in 1953, enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog, naar Nieuw-Zeeland als berggids. Hij zou daar twee jaar werken, maar leerde vlak voor zijn vertrek terug naar Oostenrijk zijn vrouw kennen. De twee kregen vier kinderen en bleven samen tot zijn dood, afgelopen augustus, in Nieuw-Zeeland wonen.

In de jaren ’70 onderzocht Huber voor Mt. Hutt plekken voor ski-afdalingen, vond hij de route voor de toegangsweg, onderhandelde hij met Europese bedrijven over skiliften en apparatuur en trok hij Oostenrijkse Olympische teams aan voor trainingskampen in de regio. Toen het skigebied opende in 1973 werd Huber zelfs de eerste manager ervan. Kortom, hij speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het skigebied. Daarom werden ook een skipiste en een berghut naar hem vernoemd.

Petitie voor verandering

Kort na zijn dood op 9 augustus werd een petitie gestart via Change.org, met daarin de oproep om de naam van de skipiste aan te passen. De reden daarvoor is dat Huber in de oorlog bij de Waffen-SS zat. Hij vocht in Rusland, Frankrijk en Duitsland en werd zelfs onderscheiden door de Duitse overheid. De starter van de petitie vindt dat iemand die bij de Waffen-SS heeft gezeten het niet verdient om een nalatenschap te hebben in het skigebied. “Dit is geen nalatenschap om trots op te zijn en een belediging voor iedereen die is vermoord door de nazi’s of overleden is tijdens het vechten tijdens de nazi’s”, klinkt de petitie.

Op het moment van schrijven hebben meer dan 3.100 mensen de petitie online ondertekend.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in