Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied in Finland bouwt kunstmatige gletsjer

Skigebied Levi in Finland

© Visit Levi

Wintersportredacteur

Dat het er ontbreekt aan hoogte en natuurlijke omstandigheden, maakt de Finnen niet uit. Daar zijn ze namelijk bezig met het creëren van een kunstmatige gletsjer om het hele jaar op te kunnen skiën. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en systemen, maakt Finland hiermee de eerste gletsjer van het land, geheel zelf.

Kunstmatige gletsjer voor Fins skigebied Levi

Volgend jaar hoeft er in het Finse skigebied Levi niet meer gewacht te worden tot de winter begint. Daar zijn ze namelijk bezig met het creëren van een kunstmatige gletsjer waardoor skiën van oktober tot mei mogelijk is. Door middel van een systeem dat sneeuw kan opslaan, kan er op elk moment een piste worden gemaakt. Tijdens de zomermaanden wordt de sneeuw opgeslagen en als de herfst begint, wordt deze op de juiste plek verspreid. Het eerste deel van de kunstmatige gletsjer wordt aankomende oktober geopend.

De Finnen zien dit als oplossing voor de smeltende gletsjers in het algemeen en willen zowel trainingsgroepen als wintersportliefhebbers de kans geven om van een lang skiseizoen te genieten. In onderstaande beelden zie je hoe er te werk wordt gegaan om de sneeuw op te kunnen slaan.

‘Nep’ daglicht en andere ontwikkelingen

Natuurlijk worden er voor de nieuwe gletsjer ook nieuwe liften gebouwd. Er is zo’n zeven miljoen euro geïnvesteerd in allerlei nieuwe ontwikkelingen die het skigebied figuurlijk naar een hoger niveau moeten tillen. De bouw van de nieuwe Glacier Express stoeltjeslift is al gestart, deze zal de huidige sleepliften vervangen. Een andere bijzondere ontwikkeling is de installatie van het gloednieuwe LED-licht, dat als een soort ‘nep’ daglicht gezien kan worden. Deze technologie kan in de donkere uren die Finland in de herfst kent, een soort daglicht nabootsen die op de piste zal gaan schijnen.

Wintersport in Levi

Een wintersport in Levi is er een voor op je lijstje. Het is het meest populaire skigebied in Fins Lapland en zie je winterbeelden van de skibestemming, dan droom je er zonder twijfel bij weg. Het is er prachtig! Het skigebied telt 43 pistes en heeft 27 liften. Pistes zijn er voor alle niveaus en daarmee is het een veelzijdige bestemming om te gaan skiën in Finland. Ook langlaufen is populair: er is een enorm netwerk aan loipes voor de liefhebber. Verder kun je hier je ogen uitkijken bij het noorderlicht en is het eigenlijk sowieso een schitterende plek om naartoe te gaan voor een vakantie.

LEES OOK: redenen om eens naar Lapland op vakantie te gaan

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in