Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skiër veroordeeld tot geldboete na triggeren van lawine in Zell am See

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Eind juni schreven we al over de skiër die moest voorkomen, omdat hij een lawine heeft veroorzaakt in Zell am See op de Schmittenhöhe. Afgelopen februari triggerde een 44-jarige vader en zijn 13-jarige zoon een lawine in het off-piste terrein. Na een aangifte moest de man voorkomen voor het in gevaar brengen van fysieke veiligheid. Inmiddels zijn ze in de rechtbank tot een beslissing gekomen.

Lawine in Zell am See op 3 februari 2023

Volgens het onderzoek achteraf is een lawine van 300 meter breed en 800 meter lang naar beneden gekomen in Zell am See begin februari dit jaar. De lawine vond plaats op de Schmittenhöhe op 1965 meter hoogte. De man en zijn zoon, die de lawine getriggert hebben, zijn niet meegesleurd door de sneeuwmassa destijds. De beiden hadden geluk en konden op tijd wegkomen. Ook zijn er gelukkig geen andere personen betrokken geraakt bij de lawine. Het hele incident gebeurde ongeveer rond half twee in de middag en er gold op dat moment lawine waarschuwingsniveau 4, op een schaal van 5. Beide wintersporters zijn door de pistereddingsdienst in de Schmittengraben gelokaliseerd en teruggebracht naar de veilige piste. Een politiehelikopter, een aantal eenheden van de Alpenpolitie en de bergreddingsdienst kwamen in actie op 3 februari om de beiden te redden.

Skiër veroordeeld

Ruim vijf maanden na de lawine is de 44-jarige Weense man aangeklaagd door het Openbaar Ministerie van Salzburg. De misdrijf luidt: in gevaar brengen van fysieke veiligheid. Dit geldt niet alleen voor de zoon van de man. Volgens de woordvoerster van het parket bracht de man ook andere levens in gevaar, zoals die van de hulpdiensten. De straf die de man had kunnen krijgen is een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een boete tot 180 ‘Tagessätzen’. Dit laatste is een geldstraf die wordt berekend afhankelijk van de economische omstandigheden van de overtreder, het aantal wordt beïnvloed door de omstandigheden van de misdrijf. Het bedrag dat voor deze man wordt bepaald, wordt dus vermenigvuldigd met maximaal 180.

Het vonnis

Wat er nu is beslist? In de rechtbank is maandag besloten dat de man een forse boete moet betalen. Hij is veroordeelt voor 50 Tagessätzen van minimaal € 4,-. Hoe hoog het totale bedrag is, dat is dus nog afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de veroordeelde. € 4,- is de minimale waarde en € 5000,- het maximum voor één Tagessätz. Dit bedrag wordt dan nog vermenigvuldigd met 50, de minimale boete is dus € 200,- voor de man.

De skiër pleit onschuldig

In augustus pleitte de man onschuldig en gisteren ook weer. Hij beweert dat hij de lawine niet veroorzaakt heeft. Volgens hem was er ook geen lawine waarschuwingsniveau 4 voor het gebied waar hij en zijn zoon toen hebben geskied. Daarom tekende hij na de uitspraak volledig beroep aan. Dit verhaal is dus nog niet afgelopen…

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in