Nieuwsalert per mail ontvangen

Skiën in 1952, zo zag dat eruit!

Wintersportredacteur

Tegenwoordig kijkt men er niet meer gek van op als je zegt dat je gaat skiën. Toch is er heel veel veranderd tussen het skiën van nu en hoe ze dat vroeger deden. Skiën in 1952 was namelijk heel anders. Dat zie je in deze video.

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil als je op de piste staat, maar het skiën is zo verandert door de jaren. Nu kijken we er niet gek van op, maar vroeger hadden ze geen gondelliften waar 3.600 personen per uur vervoerd mee werden…. En er zijn meer veranderingen geweest.

Ski’s

De ski’s van vroeger zagen er heel anders uit dan die van nu. Tegenwoordig heb je allemaal verschillende soorten, bijvoorbeeld slalom ski’s of freestyle ski’s. Vroeger was dat niet zo. Ze hadden ski’s die veel langer zijn dan wat we nu gewend zijn. Wij zijn gewend dat wanneer je de ‘standaard’ ski rechtop zet deze tot ongeveer je mond komt. Kan je, je dat voorstellen, ski’s die vele centimeters langer zijn dan jezelf?

Schoenen

Wanneer iemand je nu vraagt of je even een stuk wilt gaan lopen op je skischoenen, zeg je waarschijnlijk volmondig en zonder na te denken,  nee. Waarom? Omdat de schoenen van nu gewoonweg niet zo lekker lopen. Als je een van die mensen bent die het echt onverdraaglijk vindt om op skischoenen te lopen, dan zijn de schoenen uit 1952 wel wat voor jou. De skischoenen van vroeger waren namelijk zacht. Echt? Waarom hebben ze dat veranderd? Nou, door de harde buitenkant kan de skischoen beter aan de ski vast gemaakt worden waardoor je, je ski minder snel verliest. Plus, nog veel belangrijker, je kunt veel beter sturen.

Helm en skibril

In 1952 was het normaal om zonder helm te skiën. Niemand had er een en zelfs maar een enkele skiërs droegen mutsen voor de kou. Ook was de skibril of überhaupt een zonnebril op de piste vrijwel niet van toepassing. Als je nu de piste opgaat draagt eigenlijk iedereen een helm en een bril. Heel af en toe zie je iemand zonder helm, maar dan wel met bril. Geniet even van de onderstaande video.

Pistes en liften

Pistes hadden ze vroeger niet. In ieder geval niet zoals wij ze nu kennen. Onze voorouders skieden gewoon van de berg af zonder daarbij op te letten of ze wel tussen de paaltjes bleven. Liften daarentegen hadden ze wel al toen. Het ankerliftje of de stoeltjeslift gebruikten ze in 1952 ook al. De stoeltjesliften waren echter slechts voor 2 personen.

Techniek

Maar wat is er nou aan de techniek van het skiën veranderd? Al in 1952 gebruikten skileraren een techniek die we tot de dag van vandaag nog wel gebruiken, namelijk de welbekende pizzapunt! Je zet je ski’s in een punt met de voorkanten bijna tegen elkaar aan. Wil je een bocht naar rechts maken dan leun je op links en andersom. Dat klinkt elke wintersporter bekend in de oren.

Toch is de techniek wel iets veranderd. Vroeger werd er namelijk nog een manier gebruikt om de bocht door te komen en je ziet ‘m in de video. Het lijkt een beetje op pootje over bij schaatsen. Natuurlijk ga je niet helemaal pootje over want dat wordt vrij lastig met van die lange ski’s, maar flink stappen doe je wel. Je drukt als het ware met je dalski je bergski weg en maakt daarbij een sprongetje. Gelukkig kennen we nu betere manieren om een bochtje te draaien, maar hij is wel mooi!

Vroeger deden ze ook al aan freestyle skiën, maar ook dat zag er anders uit. Let even op hoe de schand gebouwd werd….

Zo werd vroeger een skischans gebouwd

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in