Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Rondslingerende mondkapjes in skigebieden zorgen voor grote problemen

Wintersportredacteur

Daar waar we voorheen alleen artsen op de operatiekamer met mondkapjes zagen, dragen we ze nu bijna allemaal. Op veel plaatsen is het verplicht, zo ook in de skigebieden. Bijvoorbeeld in de skiliften en in de wachtruimtes daarvan. Helaas gooit niet iedereen z’n gebruikte mondkapje na afloop netjes in de vuilnisbak. Al die rondslingerende mondkapjes zorgen voor veel problemen in de skigebieden.

Dodelijk voor dieren

De sneeuw op de pistes blijft niet eeuwig liggen. Zodra de lente haar intrede doet, smelt alles langzaam weer weg. Skiërs maken dan weer plaats voor koeien, geiten, schapen, zomertoeristen en… Een hele berg afval. Vooral voor de dieren zijn de rondslingerende mondkapjes een groot probleem. Als die op de velden blijven liggen, worden ze per ongeluk opgegeten tijdens het grazen of komen ze in het hooi terecht dat aan de dieren op de boerderij wordt gevoerd.

Als een dier de restanten van een mondkapje binnenkrijgt, heeft dat grote gevolgen. Vaak kan een dierenarts dan niks meer voor ze betekenen en moeten de dieren worden afgemaakt. Hans Jörg Rüegsegger, voorzitter van de Bernse boerenbond, laat aan Watson weten te vrezen voor het afval. Volgens hem lopen de dieren veel gevaar.

Nieuw afvalproduct

Afval is een groot probleem voor de skigebieden. De meeste mensen gooien alles netjes in de vuilnisbak, maar dit geldt niet voor iedereen. Peuken, plastic verpakkingen, waterflesjes en wat er allemaal uit de lift valt, alles wordt weer zichtbaar zodra de sneeuw is weggesmolten. Met de mondkapjes hebben de skigebieden er een nieuw afvalproduct bij. Iedereen doet er alles aan om de natuur na afloop van het skiseizoen weer schoon achter te laten. In een aantal Zwitserse gebieden vinden er in de zomermaanden zelfs speciale opruimdagen plaats, waarbij de hele lokale bevolking komt helpen.

Afval challenge

Om de grote hoeveelheid rotzooi op een ludieke manier tegen te gaan, is het Zwitserse skigebied Arosa de ‘Clean-up (every) day SauberesArosa-Challenge’ gestart. Voor een #sauberesArosa ? wordt er aan alle bezoekers gevraagd om te genieten van de natuur, maar om eventuele rotzooi die je onderweg tegen komt op te ruimen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in