Nieuwsalert per mail ontvangen

Potvis gevonden in Franse Alpen

Wintersportredacteur

Paraglider Jean-Baptiste Chandelier kon zijn ogen niet geloven toen hij een gestrande potvis op zijn landingsplek zag liggen. Nu is een gestrande potvis al een bijzonder gezicht op zichzelf, maar zeker op een hoogte van 800 meter in de Franse Alpen.

De potvis

Het dier bij het Lac de Serre-Ponçon is natuurlijk niet echt. Het is een levensecht model dat is ontworpen door een groep van Belgische kunstenaars bekend als Captain Boomer. Zij hebben dit levensechte model gemaakt in het kader van World Oceans Day. Eerder hebben zij al soortgelijke acties uitgehaald in London en Parijs. 

Educatieve boodschap

Achter het tentoonstellen van een gestrande potvis zit een educatieve boodschap. Er wordt samen met echte wetenschappers verteld over de dieren en waarom zij stranden. Het publiek is getuige van autopsie en kunnen monsters van de huid zien. Ook de tanden van de potvis worden aan de mensen getoond. Het levensechte namaakdier is ook erg populair onder kinderen.

Ecologisch systeem

Het dier is een metafoor voor de verstoring van het ecologische systeem. Door een gestrande potvis op 800 meter boven de zeespiegel voelen mensen dat de band met de natuur is verstoord. Het levensechte model brengt lokale gemeenschappen in beweging. Tijdens de strandingen ontstaat er veel interactie tussen de menigte. Mensen spreken elkaar aan, speculeren en stellen vragen. De levensechte potvis spreekt iedereen aan, ongeacht de sociale of culturele achtergrond. De strandingen zijn daarom op openbare plekken die voor iedereen toegankelijk zijn.

 

World Oceans Day

World Oceans Day wordt elk jaar op 8 juni georganiseerd door de Verenigde Naties. Er wordt aandacht gevraagd voor het belang van de oceanen, de voedselzekerheid, de gezondheid, het voorbestaan van al het leven en de veerkracht van het klimaat. Al deze onderwerpen zijn van cruciaal belang voor de biosfeer van de aarde.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in