Afgelopen vrijdag deelden we een poll op ons Instagram account, waarin we vragen stelden over alcoholgebruik op de piste. We waren heel erg benieuwd hoe jullie hiermee omgaan. Ruim 1100 volgers deelden hun mening en in dit artikel lees je de resultaten.
66% drinkt alcohol op de piste
Op de vraag: “Drink jij alcohol op de piste? (Of op het terras dan he 😉)”, antwoordde 66% bevestigend. Dit betekent dus dat tweederde van onze volgers alcohol drinkt wanneer ze nog de piste op moeten om verder te skiën of te snowboarden.
Hoeveel drinken we dan?
Vervolgens hebben we doorgevraagd naar hoeveel glazen alcohol je drinkt als je nog naar beneden moet op je ski’s of op het snowboard. 60% gaf aan het bij één of twee drankjes te laten wanneer zij nog de piste op moeten en 21% skiet na drie of vier alcoholische versnaperingen nog naar beneden. Na vijf of zes glazen alcohol achter de kiezen stapt 7% nog de piste op en 12% geeft aan zelfs meer dan 6 glazen te nuttigen en daarna weer in de ski’s te klikken of het snowboard onder te binden.
Dit drinken we het liefst op de piste
Op de piste drinken we graag drankjes die typisch zijn voor de Alpenlanden en/of wintersport: Weizen werd heel veel benoemd, evenals Schnaps, Jägertee, Spritz Sauer, Williams met peer, Glühwein, Choco met rum, Jagerbomb en ook Aperol Spritz is populair op de piste. Ook gaven veel volgers non-alcoholische drankjes aan die ze graag op de piste drinken: Skiwasser, Orangina, Almdudler, cola, warme choco, spa rood, water en koffie. Mensen, we drinken heel veel koffie op de piste!
Wat zijn de regels van alcoholgebruik tijdens het skiën of snowboarden?
In de meest wintersportlanden zijn geen regels voor alcohol op de piste, behalve in Italië. Daar geldt dat je maximaal met een promillage van 0,5% de piste op mag. Heb je meer gedronken, dan riskeer je een boete tot € 1000,-. Toch moet je ook bijvoorbeeld in Oostenrijk echt oppassen. Wanneer jij een ongeluk veroorzaakt op de piste, wordt er meestal een blaastest gedaan. Is jou promillage hoger dan 0,2, dan kun je aangeklaagd worden wegens openbaar dronkenschap. En ja, 0,2 promille, dat is één glas alcohol. Bij vrouwen kan dit zelfs minder dan een glas zijn. Ook de verzekering zal meestal niet uitbetalen wanneer een slachtoffer schade op jou verhaalt na een ongeval op de piste. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen…