Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoe was winter 23/24 in de Wintersport Arena Sauerland?

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Wintersport Arena Sauerland heeft een persbericht gedeeld met een terugblik en de conclusies over afgelopen winter 2023/2024. De milde temperaturen, harde wind en vele neerslag hebben voor een bijzonder skiseizoen gezorgd. Eentje waarbij er minder dagen dan gemiddeld geskied kon worden in onder andere Winterberg en Willingen. Maar, dit was niet de warmste winter van de afgelopen 20 jaar, tijdens drie seizoenen was de weersituatie nog minder winters in het Sauerland.

Vroege start van het skiseizoen

Het skiseizoen begon eind november/begin december in de Wintersport Arena Sauerland. Winterberg opende de eerste dagen van december met drie liften en natuursneeuw. Dankzij de koude temperaturen kon er volop sneeuw worden geproduceerd. In december werden steeds meer faciliteiten geopend en al snel kon je in alle skigebieden in het Sauerland afdalen. Een week voor Kerst waren er 33 liften open. Vanaf de feestdagen begon het echter te dooien, hierdoor ging het aanbod weer flink naar beneden.

Halverwege januari weer koud!

De tweede week van januari bracht weer winterse kou naar het Sauerland. Binnen vier dagen werd het liftaanbod uitgebreid van 6 naar 63 liften in de Wintersport Arena Sauerland. Een hoogtepunt dit winterseizoen was de derde week van januari, toen draaiden er 93 skiliften. Alle gebieden waren geopend, zelfs de kleinere lagergelegen skigebieden waren volledig wit. Helaas ging de temperatuur daarna in de lift en werd het minder met het aanbod in de skigebieden in het Sauerland.

Een paar dagen gelden zagen de webcams er zo uit..

123 skidagen in het Sauerland

Waarschijnlijk blijft Winterberg nog geopend tot Pasen (met erg beperkte faciliteiten). Dit zou betekenen dat winterseizoen 2023/2024 123 skidagen heeft opgeleverd in het Sauerland. Hierbij geldt wel dat de liften niet elke dag de hele dag gedraaid hebben, ook was het aanbod op veel dagen beperkt. Skigebieden met sneeuwkanonnen waren dit seizoen gemiddeld zo’n 40 tot 70 hele dagen geopend. De lagergelegen en kleinere gebieden slechts 5 tot 10 hele dagen. Deze cijfers liggen onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar.

Door de besneeuwingsinstallaties in het Sauerland was het mogelijk om toch zoveel dagen te kunnen openen voor wintersporters. Tijdens koude periodens wordt er veel water bevroren tot sneeuwkristallen om milde fases te overbruggen. Deze geproduceerde sneeuw kan wekenlang blijven liggen. Om de skigebieden in het Sauerland te kunnen exploiteren rekent men op ongeveer 80 skidagen per jaar.

Uitzonderlijke winter qua weer?

In het rapport van Wintersport Arena Sauerland is ook teruggekeken naar andere mildere winters. Ondanks dat februari bijzonder zacht was in veel wintersportlanden, was deze winter niet het warmst. Kijkend naar de afgelopen 20 jaar valt 2023/2024 op de vierde plaats, na: 2006/2007, 2013/2014 en 2019/2020. Twee bijzonder sneeuwrijke en koude periodes hebben deze winter veel goeds gedaan. Het was in 23/24 wel bijzonder dat er zowel in de kerstvakantie als in de voorjaarsvakantie sprake was van een beperkt liftaanbod.

Interessante feitjes:

  • Op 18 dagen was het sneeuwdek bedekt met minimaal 20 centimeter natuursneeuw.
  • Er waren 26 dagen met vorst (sinds 2001 waren er maar drie winters met minder vorstdagen).
  • De nieuwe lift in Altastenberg heeft van 12 januari tot 21 februari gedraaid deze winter.
  • 20 en 21 januari waren de drukste dagen in de skigebieden.
  • Meer informatie vind je in het persbericht ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in