Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Plannen voor Ropetaxi in Laax bekendgemaakt

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Een wat? Juist, een Ropetaxi, oftewel een taxi in de vorm van een kabelbaan. De plannen voor deze taxi in Laax zijn deze week bekendgemaakt en we moeten zeggen, het klinkt heel tof. Als alles goedgekeurd wordt en doorgaat lopen er straks vijf secties van de Ropetaxi door Laax waarmee passagiers van A naar B kunnen. Na goedkeuring zouden de eerste twee secties al in 2022 in gebruik kunnen gaan. Klinkt als een gewone lift, maar er zijn een aantal zaken die dit project uniek maken. Meer over de Ropetaxi in Laax lees je hieronder.

In plaats van met een autotaxi ga je met een skilift van A naar B, dat is best cool toch? Als alles goed gaat, kan het straks in Laax. Wij zijn benieuwd hoe deze plannen er werkelijk uit zullen gaan zien.

Ropetaxi in Laax

Gondels die personen vervoeren in het dorp in plaats van de berg op. Het zou zomaar kunnen dat we dat vanaf 2022 in Laax gaan zien. De plannen voor de Ropetaxi in het dorp zijn bekendgemaakt en het is nu nog wachten op de goedkeuring. Gondels gaan via verschillende secties van het ene naar het andere opstappunt en vervoeren zo de gasten in het dorp. Dit unieke project is een milieuvriendelijk alternatief voor de autotaxi’s. Men stapt straks in de gondel en met een druk op de knop wordt de bestemming bepaald. Je hoeft dus niet langs verschillende haltes voordat je bij jouw eindbestemming bent. Bovendien gaat de Ropetaxi alleen als er passagiers vervoerd moeten worden. Is er geen vervoer nodig, dan hangen de gondels stil in een van de stations. Hiermee heeft de Ropetaxi 50% minder energieverbruik en daardoor ook minder exploitatie- en onderhoudskosten.

Wereldprimeur van Bartholet

Bartholet, het bedrijf dat de Ropetaxi maakt, heeft hiermee een wereldprimeur in handen. Door hun eigen technologie die het mogelijk maakt om de gondels van de kabel te koppelen, zijn ze in staat om dit project te realiseren. Er worden wissels in de stations geplaatst zodat de gondels van de ene kabel op de andere kabel gezet kunnen worden. Zo ontstaat een flexibele combinatie van verschillende routes en is het mogelijk om een reis zonder overstap te maken. Een ander bijkomend voordeel en verschil met een gewone gondel, is dat de gondels van de Ropetaxi in Laax stil hangen bij het instappen. Zo kunnen passagiers met bagage eenvoudig instappen. Het klinkt als een heel tof project en we zijn ontzettend benieuwd hoe dit er straks in de praktijk uit gaat zien.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in