Nieuwsalert per mail ontvangen

Op maat gemaakte skischoen? Een Bootfitter helpt.

Waar in Alpen- en berglanden pijnvrije skischoenen al meer dan tien jaar de norm is begint nu ook het besef bij Nederlanders door te dringen. Skiën met pijn of op te grote zwabberende  skischoenen is iets waar niemand vrolijk wordt. Skischoenen moeten daarom op maat gemaakt worden zodat ze de juiste pasvorm geven en comfortabel zitten. Wellicht dat jullie er nog nooit van gehoord hebben, maar een Bootfitter kan je helpen bij deze problemen. Wat doet een Bootfitter en hoe herken je iemand die gespecialiseerd is in Bootfitten. 

De kracht en het plezier van goede skischoenen wordt nog altijd vaak erg onderschat door skiërs. Neem bijvoorbeeld je eigen skischoenen eens onder de loep. Grote kans dat ze een of zelfs twee maten te groot zijn. Haal eens de inlegzool eruit en kijk er objectief naar. Dan zie je dat de standaardzolen geen enkele steun bieden.

Voor nieuwe skischoenen op maat moest je een aantal jaar geleden nog ruim 800 a 900 euro betalen voor skischoenen op maat. Doordat steeds meer nieuwe modellen skischoenen uitstekend aan te passen zijn is dat bedrag al bijna gehalveerd. Bij problemen met je eigen skischoenen kan soms een bedrag tussen 10 en 60 euro al toereikend zijn. Het enige wat je nodig hebt is een goede Bootfitter die met u of jou de uitdaging aan wil gaan om uw eigen skischoenen om te toveren van een lelijke eend naar een gedegen middenklasser.  Of in het andere geval u de juiste (nieuwe) skischoenen aan te meten met pasgarantie. Maar wat doet en kan een Bootfittter en hoe herken je een goede bootfitter?

De Bootfitter
Een bootfitter is iemand die skischoenen aanpast met behulp van diverse daarvoor beschikbare bootfitter tools (gereedschappen). Goede Bootfitters zijn in Nederland en zelfs wereldwijd nog schaars. Hoe komt dit? De moderne skischoenen met bijbehorende technologieën bieden een enorm scala aan mogelijkheden om deze aan te passen aan de voet, beenstand, persoon of omstandigheden. Een bootfitter werkt op intuïtie, kennis en vooral ervaring. Een Bootfitter kent de anatomie van voet en been maar heeft ook een database in zijn hoofd van veel merken en modellen skischoenen.

Een goede Bootfitter weet ook de juiste strategie toe te passen bij de aankoop of aanpassing van skischoenen. Tevens kan een Bootfitter in een aantal gevallen je oude skischoenen aanpassen zodat de problemen die er waren grotendeels als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Voor welke problemen met uw skischoenen kan je bij een Bootfitter terecht?
In principe is er met uitzondering van veel te grote skischoenen niets wat een Bootfitter niet kan oplossen. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende klachten bij skischoenen.

 • Pijnlijke, slapende, koude, verkrampte, vermoeide, tintelende of branderige voeten
 • Knellende kuiten door dikke kuiten of lage kuitinzet
 • Standuitlijning (stance allignment) (bijvoorbeeld O-benen of X-benen)
 • Zere, pijnlijke of gevoelige enkels
 • Problemen met hielfixatie
 • Problemen met de flex van de skischoenen
 • Klachten door uitstekende voetdelen, bijvoorbeeld Hallux Valgus (de beroemde knobbel bij de grote teen), zesde teen (uitsteeksel bij kleine teen) of  eenj uitstekende naviculare (botje op de voet)

Welke technieken past een Bootfitter toe? De bekendste technieken zijn wellicht stretchen (verbreden/verlengen van skischoenen), punchen (een skischoen uitdeuken waar het nodig is) grinden (schaven en schuren aan de skischoenschaal) cuff stretching (schacht van de skischoen oprekken) Bootboardmodificaties en natuurlijk zooltjes aanmeten en plaatsen. Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden van een echte Bootfitter. De materie gaat nog veel verder daarom kan je Bootfitting omschrijven als de wetenschap van de skischoen.

Hoe herken je een goede Bootfitter?
Een Bootfitter werkt meestal op afspraak. Om het probleem met de skischoenen te analyseren zal een echte Bootfitter altijd een evaluatie doen van de voet (voetassessment). Dit in combinatie met uw persoonlijke informatie en eventueel eigen skischoenen brengt de Bootfitter dichterbij de oplossing van uw probleem. Een evaluatie bestaat uit:

 • Het meten van de voet (breedte, lengte, hoogte)
 • Bepalen van de hoogte van de voetboog (m.b.v. podoscoop of drukmat)
 • Testen van de flexibiliteit van de voet op bepaalde punten.
 • Kijken naar de enkelstand en de stand van het onderbeen
 • In kaart brengen van andere kenmerken van de voeten.

Een Bootfitter is altijd op zoek naar de “smoking gun” van de voet. Dit is het deel van de voet wat de meeste problemen zou kunnen veroorzaken . Verder kan je het beste op de website kijken van de beoogde skiwinkel naar de geboden mogelijkheden.

Take your time!

Nog een laatste tip. Het hele proces naar probleemloze skischoenen kost tijd. Ga uit van 3 – 6 weken. Dit komt omdat het beter is om de skischoenen uit te testen op een binnenbaan. Vaak zijn namelijk nog 1 tot 3 nabehandelingen nodig om tot de perfecte fit te komen

Kortom, grote kans dat een Bootfitter door een simpele ingreep de pijn of klachten die je al jaren hebt kan verhelpen. Bootfitting is an art J. Mocht je vragen hebben over deze blog bezoek dan mijn profiel.

Leo Verzijl

Certified Master Bootfitter

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in