Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijkse politie controleert niet meer op vignet

vignet oostenrijk 2017

Wintersportredacteur

De Oostenrijke politie kijkt niet meer of je wel een geldig vignet hebt en gaat daar geen boetes meer voor uitdelen als je niet over een vignet beschikt. Goed nieuws! Geen vignet meer kopen dus! Helaas, zo werkt het niet. Je moet gewoon nog een vignet hebben, alleen is het niet meer de politie die controleert.

Tot dusver was het zo dat zowel de toezichthouders van tolbetaling als de politie controleerden op vignetten. Wie geen vignet gekocht had en werd staande gehouden door de politie, kon rekenen op een fiks te betalen bedrag. Dit tijd is echter voorbij. De politie controleert niet meer op vignet, wat te maken heeft met de komst van het digitale vignet.

Wetswijziging

Op 22 mei is er een wetswijziging geweest waardoor de politie niet meer hoeft te controleren op een geldig vignet. Dit hebben ze dan ook sindsdien niet meer gedaan. In de toekomst schiet de politie alleen nog te hulp als toezichthouders van de Asfinag daarnaar vragen. Voorheen was het zo dat de politie tijdens andere controles op de snelweg, zoals snelheidscontroles en smokkelcontroles, ook gelijk inspectie deed naar de tolbetaling. Wanneer de bestuurder dit niet betaald had, moest hij een vervangende tol betalen van maar liefst 120 euro.

Een digitaal vignet voor 1 december 2017

Er is een digitaal vignet op komst en dat betekent dat deze met technische apparatuur zal worden gecontroleerd. Deze digitale vorm van vignet wordt 1 december 2017 geïntroduceerd, waardoor er 2 soorten zullen zijn. Er moet voor het controleren van de digitale vignetten nieuwe apparatuur worden aangeschaft en met die reden controleert de politie niet meer. De verkeerspolitie ziet de tolcontroles niet als primaire taak en is hier dus blij mee.

Meer weten over het digitale vignet?

Benieuwd naar het digitale vignet? In Oostenrijk introduceert digitaal vignet lees je er meer over.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in