Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijk verscherpt coronamaatregelen vanaf 8 november in het hele land

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Zo’n 1,5 maand na het bekendmaken van de coronaregels voor komende winter, heeft de Oostenrijkse regering zojuist aangekondigd de maatregelen te verscherpen. Ze volgen daar een 5-stappenplan, oftewel het 5-Stufenplan, waarbij de maatregelen strenger worden naarmate er meer IC-bedden bezet raken. Tot nu toe gold Stufe 1, maar vanaf 8 november treedt Stufe 2 in werking. Dit omdat vandaag de drempel van 300 bezette IC-bedden is bereikt.

Eerder kondigden verschillende deelstaten al strengere coronamaatregelen aan vanwege het snel oplopende aantal besmettingen. Zo meldden onder andere Steiermark en Tirol eerder al dat ze vanaf 8 november strengere regels in zouden gaan voeren. Nu geldt de aanscherping van de maatregelen vanaf die datum voor het hele land.

Strengere coronamaatregelen in Oostenrijk

Sinds dinsdag 2 november liggen er in de Oostenrijkse ziekenhuizen 317 mensen op de IC. Hiermee is de grens van 300 bedden in het 5-Stufenplan overschreden, wat betekent dat over zeven dagen Stufe 2 ingaat. Met het ingaan van Stufe 2 op maandag 8 november gelden er strengere regels in Oostenrijk. Zo gaat er in het hele land een 2-G-regel gelden voor de nachtgastronomie, wat betekent dat alleen mensen met een bewijs van vaccinatie of genezing hier toegang toe krijgen. Tot de nachtgastronomie behoort ook de après-ski. Ook voor evenementen zonder vaste zitplaatsen met meer dan 500 personen geldt vanaf maandag deze regel. Een andere verscherping is het feit dat antigeen zelftests niet meer gelden als testbewijs om te voldoen aan de 3-G-regel (alleen nog PCR).

Gevolgen voor wintersport

Stufe 2 heeft niet alleen gevolgen voor de inwoners van Oostenrijk, ook wintersporters die na 8 november in het land zijn of naar het land reizen moeten hier rekening mee houden. Voor de après-ski gelden namelijk dezelfde regels als voor de nachtgastronomie. Oftewel, vanaf aanstaande maandag geldt in de après-ski in heel Oostenrijk dat je alleen naar binnen mag als je gevaccineerd of genezen bent. Voor zover duidelijk is, geldt in de skiliften wel nog steeds een 3-G-regel en mag je dus met een negatieve test nog wel gebruik maken van de liften.

5-Stappenplan

In Oostenrijk werken ze deze winter dus met het 5-Stufenplan voor de coronamaatregelen. Welke Stufe geldt, is afhankelijk van het aantal bezette IC-bedden in de Oostenrijkse ziekenhuizen. Vanaf 15 september gold Stufe 1, maar nu er meer dan 300 IC-bedden bezet zijn, gaat Stufe 2 in werking met strengere maatregelen. Hieronder zetten we nog op een rijtje welke maatregelen onder andere bij welke Stufe horen, waarbij de regels van Stufe 1 én 2 vanaf maandag 8 november in heel Oostenrijk gelden.

 1. Stufe 1: 200 IC-bedden in Oostenrijk bezet (vanaf 15 september geldig)
  • FFP2-mondkapjesplicht op plekken waar eerst een gewoon mondkapje verplicht was, zoals in supermarkten, apotheken en openbare ruimtes.
  • FFP2-mondkapjesplicht voor niet-gevaccineerde of niet genezen mensen in alle winkels.
  • 3-G-regel voor bijeenkomsten vanaf 25 personen.
  • Antigeentesten zijn slechts 24 uur geldig.
 2. Stufe 2: 300 IC-bedden in Oostenrijk bezet (vanaf 8 november geldig)
  • 2-G-regel, dus alleen gevaccineerd of bewijs van genezing, voor nachtgastronomie, après-ski en grote evenementen zonder vaste zitplaatsen.
  • Zelftesten zijn niet meer geldig als 3-G-bewijs
 3. Stufe 3: 400 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • Overal waar de 3-G-regel geldt, worden alleen gevaccineerde mensen, recent genezen mensen of mensen met een negatieve PCR-test toegelaten.
 4. Stufe 4: 500 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • Overal waar de 3-G-regel gold, geldt vanaf dan de 2-G-regel, dus alleen toegang voor gevaccineerde of recent genezen mensen.
 5. Stufe 5: 600 IC-bedden in Oostenrijk bezet
  • Mensen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn, mogen hun huis alleen nog maar uit in bepaalde gevallen: bijvoorbeeld voor boodschappen, werk of zorg.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in