Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

ONDERZOEK: zoveel energie verbruiken Oostenrijkse liftmaatschappijen

gondel (bioscoop)

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De laatste tijd zijn de Oostenrijkse liftmaatschappijen vaak in het nieuws rondom de energiecrisis. Daarbij gaat het vooral om manieren hoe er energie bespaard kan worden in deze industrie die relatief veel energie nodig heeft. Al jaren zijn de liftmaatschappijen aan het proberen om zoveel mogelijk te besparen. En met succes! De kabelbanen behoren tot een van de meest energie-efficiënte transportsystemen in Oostenrijk volgens een onderzoek van de WKO.

De Oostenrijkse liftmaatschappijen

De liftmaatschappijen zijn in Oostenrijk niet alleen essentieel voor de wintersport, maar ook voor het hele land. In Oostenrijk zijn er namelijk veel personen die werkzaam zijn in deze sector. Het is een enorme industrie. Om je een beeld te geven van de sector zijn hier een aantal cijfers op een rijtje:

Algemene cijfers

 • In Oostenrijk zijn er in totaal 2648 gondels en liften
 • Het gehele piste oppervlakte bestaat uit 23.700 ha in Oostenrijk
 • In de gehele sector werken in Oostenrijk bijna 125.900 personen fulltime

Wat levert deze sector op voor het land Oostenrijk?

 • Alleen de opbrengsten van de Oostenrijkse wintersport zijn ongeveer elk jaar € 11.2 miljard euro (liften, accommodaties, gastronomie, sportwinkels, etc.).
 • De waardevermenigvuldigingsfactor is 8,3 – wat betekent dat 1000 euro aan lonen, salarissen, winst en afschrijving bij de kabelbanen € 8300 euro oplevert voor de regio.
 • De Republiek Oostenrijk profiteert van een jaarlijkse belastinginkomsten van meer dan € 1 miljard euro

Energieverbruik van de Oostenrijkse liftmaatschappijen

Uit onderzoek is gebleken dat de Oostenrijkse liftmaatschappijen behoren tot de meest energie-vriendelijke vervoersmiddelen in het land. Dit zou je kunnen vergelijken met treinen en trams. De liften verbruiken dus helemaal niet zoveel energie als je misschien zou denken…

Algemene cijfers

 • De algemene hoeveelheid die nodig is voor de Oostenrijkse liftmaatschappijen is ongeveer 750 GWh (inclusief besneeuwing). Dit is (maar) 1,2 procent van de gehele gebruikte elektriciteit in Oostenrijk
 • De laatste 10 jaar is hierbij 20 procent energie bespaard, de meeste kabelbanen gebruiken alleen nog maar energie uit hernieuwbare energiebronnen (groene of duurzame energie).
 • De energie die één wintersporter per skidag nodig heeft is ongeveer 18,0 kWh

Om deze 18 kWh in perspectief te zetten kun je dit vergelijken. Tijdens een autorit van Wenen naar Salzburg verbruik je evenveel als met een 7-daagse skipas, qua energie. En één keertje vliegen van Wenen naar Palma de Mallorca staat gelijk aan een maand lang elke dag skiën in Oostenrijk. Dan valt het wintersporten toch wel mee, eigenlijk! Hieronder zie je een samenvatting van het gehele onderzoek naar het energieverbruik van de Oostenrijkse liftmaatschappijen. Daarnaast ook meer interessante vergelijkingen!

© FV-KABELBANEN

Sneeuwkanonnen

Een kritisch puntje is altijd het produceren van sneeuw in de skigebieden. Maar is dit wel zo ‘slecht’ als er gedacht wordt? Ook deze technieken worden elk jaar namelijk verbeterd en verduurzaamd. Technische feiten bewijzen dat de kunstmatige besneeuwing met sneeuwkanonnen helemaal niet zo milieu onvriendelijk is:

 • 90 procent van de energie die nodig is komt uit hernieuwbare energiebronnen
 • Ongeveer 450 reservoirs maken het mogelijk om smeltwater uit eigen skigebied te hergebruiken voor de volgende winter. Deze zorgen ervoor dat dit water in de waterkringloop van de bergen blijft. Er wordt dus geen water verspilt door het gebruik van sneeuwkanonnen.
 • Er is ongeveer 525.000 kWh per winter nodig om een skigebied van 30 ha aan pistes volledig te besneeuwen.

Ter vergelijking … Een binnenzwembad heeft ongeveer 750.000 kWh per jaar nodig.

Bekijk ook: Energiecrisis in de skigebieden: wat gaan we ervan merken?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in