Nieuwsalert per mail ontvangen

ONDERZOEK: Welke wintersporten doen we in 2030?

Het jaar 2030 lijkt heel ver weg, maar voor je het weet is het zover. Daarom staat de conferentie The ALPS in het teken van wintertoerisme in de toekomst. De toerisme industrie moet rekening houden met die toekomst. Niet alleen vanwege de veelbesproken klimaatverandering, maar ook vanwege demografische verandering. Tijdens de conferentie worden de trends voor de komende jaren besproken. Zo werd er onder andere besproken welke wintersporten in 2030 beoefend gaan worden.

Gaan we met z’n allen fatbiken in 2030 of stappen we allemaal over op bigfoots? Dat werd onderzocht en vandaag werden de resultaten gepresenteerd op het congres. Om de resultaten inzichtelijk te maken hebben we ze in een mooi schema gegooid. Hieronder zie je de populariteit van de sporten die vandaag beoefend worden tegenover de geschatte populariteit van de sporten in 2030.

wintersport-in-2030

Kijkend naar de bovenstaande afbeelding zie je dat alpine skiën, oftewel het skiën dat we met z’n allen doen op dit moment, onveranderd populair blijft. Skigebieden moeten daarom vooral daarop focussen. Maar ook moeten ze focussen op andere ontwikkelingen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het blauwe bolletje van winterwandelen, zie je dat de sport in 2030 een stuk populairder wordt dan die nu is. En snowboarden? Tja, dat is een aflopende zaak, maar snowboarders blijven er genoeg.

Waardoor zouden deze veranderingen komen? De belangrijkste verklaring is te vinden in de demografische ontwikkelingen. De babyboomers worden met z’n allen ouder en zoals bekend kun je niet eeuwig blijven skiën en snowboarden. De wintersportvakantie blijft echter trekken, dus worden er alternatieven voor de pistesporten gezocht die ouderen wel kunnen beoefenen. Een van de meest toegankelijke sporten is winterwandelen en daarom wordt verwacht dat die sport een stuk populairder wordt.

Erg verrassende uitkomsten heeft het onderzoek niet, maar bijzonder genoeg voor skigebieden om hun focus wat aan te passen. Zo zullen skigebieden met weinig winterwandelmogelijkheden in de toekomst wellicht minder bezocht worden. Wij zijn benieuwd hoe de wintersport er in 2030 echt uit zal zien. Misschien zie je dan iedereen wel met de Wingjump op de piste? Dat is niet voorspeld, maar je weet het nooit.

Wingjump laat je vliegen over de pistes

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in