Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

ONDERZOEK: Temperatuur in skigebieden afgelopen 30 jaar gezakt

Wintersportredacteur

Een opvallend resultaat van een onderzoek kwam vandaag naar buiten. Een onderzoek, dat in opdracht van de liftmaatschappijen gedaan werd, bracht naar buiten dat de temperatuur in de skigebieden in Tirol de laatste jaren is gedaald. En dat is natuurlijk niet in de lijn der verwachting als je de opwarming van de aarde in acht neemt.

Voorlopig nog skiën in Alpen

De resultaten van de studie werden vandaag gepresenteerd en daarbij was natuurlijk ook de voorzitter van de Oostenrijkse liften, Franz Hörl. Hij zei tijdens de presentatie de klimaatverandering niet te willen ontkennen, maar dat hij met de resultaten uit het onderzoek de discussies over onzekere toekomstscenario’s voor skigebieden wil ‘beantwoorden’. De onderzoekers bekeken voor de studie data van de hydrografische dienst en de ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik. Volgens Hörl is het einde van de skisport in de Alpen geen thema.

Geen significante verandering sneeuwhoogte

De onderzoekers hebben ook onderzocht wat de sneeuwhoogtes de afgelopen eeuw hebben gedaan. Sinds 100 jaar wordt de sneeuwhoogte in de Tiroler skigebieden gemeten en naar die data is gekeken. De hoogst gemeten sneeuwhoogtes per jaar in de skigebieden blijken daaruit in de afgelopen 100 jaar niet significant te zijn veranderd. En dat is best verrassend natuurlijk.

 

Temperatuur zelfs gezakt

Een nog verrassender resultaat is dat de temperatuur in de skigebieden zelfs naar beneden is gegaan. Sinds het begin van de skisport is de temperatuur dan wel iets gestegen, maar de afgelopen 50 jaar laten een veel gunstiger beeld zien. Sindsdien is de temperatuur niet meer gestegen. De laatste 30 jaar is de temperatuur zelfs gedaald.

We hoeven ons dus aan de hand van deze resultaten geen zorgen te maken over het feit of we binnenkort nog kunnen skiën (in Tirol).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in