Nieuwsalert per mail ontvangen

Onderzoek: minder mensen op wintersport in januari en februari

Wintersportredacteur

Het aantal hotelovernachtingen in Oostenrijk is in januari en februari flink gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Statistik Austria. De extreme sneeuwval van januari is de oorzaak daarvan.

Minder boekingen door hevige sneeuwval

Na een goede start van het skiseizoen, gooide hevige sneeuwval in januari helaas roet in het eten. Dat klinkt misschien gek, want bestaat er met wintersport ooit zoiets als teveel sneeuw? Wel in de hoeveelheden die in januari naar beneden kwamen. Grote massa’s sneeuw en wegversperringen sneden veel toeristen af van de buitenwereld. De media hebben daar uitvoerig over bericht en vaak erg overdreven. Dat heeft geresulteerd in een daling van maar liefst 1,7% in het aantal hotelovernachtingen van januari. In februari was de daling met 2,4% nog iets groter.

Een kleine plus voor het hele seizoen

Ondanks de fikse daling in het aantal hotelovernachtingen, is iedereen nog wel positief. Als we de cijfers vergelijken met vorig jaar, dan is een stijging van 1,1% te zien. Dat komt neer op een totaal van 49,57 miljoen hotelovernachtingen in de winter van 2018/2019, tot nu toe.

 

Minder Nederlanders en Duitsers

Nederlanders, Duitsers en Zwitsers zijn de drie grootste wintersportbezoekers van Oostenrijk. Opmerkelijk is dat bij alledrie een flinke daling is te zien in het aantal hotelovernachtingen tussen november 2018 en februari 2019. Wanneer we kijken naar de cijfers, is dat voor Duitsland een daling van 0,2% (4,25 miljoen overnachtingen totaal), voor Nederland een daling van 3,7% (820.600 overnachtingen totaal) en voor Zwitserland/Liechtenstein een daling van 1,4% (427.600 overnachtingen totaal). Ondanks dat het aantal Nederlanders flink gedaald is, bleven zij wel langer.

Gelukkig werd de daling van de drie landen hierboven lichtelijk goedgemaakt door de UK (+ 6,6%) en de Tsjechen (+10%).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in