Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

ONDERZOEK: groot deel Nederlandse wintersporters overschat zichzelf

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Dat Nederlanders genoeg praatjes hebben op de pistes, is natuurlijk niets nieuws. Maar nu blijkt uit onderzoek dat dat echt zo is. Een groot deel van de Nederlandse wintersporters overschat zichzelf namelijk nogal als het gaat om hun skikunsten. Zeker de heren kunnen er wat van. Uit het onderzoek blijkt dat de man van gemiddelde leeftijd die net geen beginner meer is, het meeste risico loopt op ongelukken op de pistes. Dus heren, tijd om weer even met beide benen terug op aarde te komen en de waarheid onder ogen te komen. Scheelt een hoop brokken ;-).

Vooral mannen overschatten zichzelf

Het Leids Universitair Medisch Centrum en alarmcentrale Eurocross hebben onderzoek gedaan naar ski-ongelukken en daaruit kwamen bijzondere resultaten. Een daarvan was dat vooral mannen zichzelf overschatten. Zo’n 90% van de ondervraagde mannen schat zijn skiniveau hoger in dan het werkelijk is, tegenover 64% van de vrouwen. Ook blijkt dat de vooral de man van gemiddelde leeftijd die beginner-af is, het meeste risico loopt op een ongeluk op de piste.

Te veel risico

Toch lijkt er ook een verklaring voor de uitkomst van het onderzoek te zijn, vertellen Kees Bartlema, traumachirurg bij het LUMC en Eurocross-arts Floriana Luppino in een artikel van het AD. Zo nemen mannen sowieso meer risico dan vrouwen. Daarnaast is het zo dat echte beginners vaak te langzaam gaan om iets te breken als ze vallen en ervaren wintersporters weten wel wat ze doen. Het is juist de grote middengroep die risico’s neemt die niet bij hun skiniveau past. Dat in combinatie met het minder goed kunnen anticiperen op een val, maakt dat heren die net geen beginners meer zijn, het meeste risico lopen op ongelukken.

Dit jaar mist ook de fysieke voorbereiding

Een andere factor die dit jaar ook een grote rol zal meespelen, is het feit dat de fysieke voorbereiding beperkt is. Door de coronapandemie moesten de sportscholen sluiten, waardoor men minder heeft kunnen sporten. Bovendien gebeurt het dit seizoen regelmatig dat men moest omboeken, waardoor ze spontaner en minder voorbereid richting de Alpen gaan. Luppino verwacht dat we dat in de ongevalcijfers terug gaan zien dit jaar.

Lees ook: fit op wintersport, 6 oefeningen voor thuis

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in