Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Olympische Winterspelen 2026 krijgt nieuwe onderdelen

Olympische Winterspelen 2026 Innsbruck

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen van de Olympische Winterspelen van 2026 zijn al in volle gang. De plannen voor de komende editie zien er goed uit, want deze week heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten maar liefst acht nieuwe onderdelen toe te voegen. Over vier jaar kunnen vrouwen meestrijden in meer disciplines dan voorheen. Daarmee worden er nieuwe stappen gezet in een meer gendergelijke Olympische Winterspelen.

Acht nieuwe disciplines op de Olympische Winterspelen 2026

Met als doel een meer gendergelijke Spelen te organiseren, zijn er nieuwe disciplines toegevoegd aan de komende editie in het Italiaanse Milaan en Cortina d’Ampezzo. Tijdens de Olympische Winterspelen in 2026 kunnen vrouwen nu ook meestrijden voor de gouden plak bij de grote skischans en het dubbelrodelen. Naast deze twee onderdelen, zullen er in 2026 ook nieuwe onderdelen bij de moguls georganiseerd worden en een gemengde landenwedstrijd in het skeleton.

Bovendien wordt er een geheel nieuwe sneeuwsport aan het rijtje toegevoegd: ski mountaineering. Bij dit laatste onderdeel moeten de deelnemers met ski’s aan of op hun rug de berg beklimmen. Vervolgens wordt er off-piste naar beneden geskied. Een soort toerskiën dus. In deze discipline zal er gestreden worden tussen mannen, vrouwen en een gemixte club.

Lees ook: Nederlandse skiester Jelinkova skiet door conflict voortaan onder de Tsjechische vlag

Meer mogelijkheden voor vrouwen

Het voornaamste verschil is dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor vrouwen. De IOC probeert hiermee de genderkloof te verkleinen en ook deelname onder vrouwen te verhogen. Er is al een significante stijging onder de vrouwelijke deelnemers sinds er steeds meer onderdelen voor vrouwen zijn. Echter, werd er verwacht dat een van de nieuwe onderdelen op de Olympische Winterspelen 2026 ook de Noordse combinatie voor vrouwen zou zijn, maar dit blijkt niet het geval. Deze discipline, waarbij skispringen en langlaufen gecombineerd worden, is momenteel alleen voor mannen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in