Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuwe maatregel op populaire tolvrije route naar het Zillertal

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Inwoners rond de Achensee in Tirol zijn helemaal klaar met alle vakantiegangers die door de dorpen rijden en zijn daarom de afgelopen tijd veel in actie gekomen. Veel wintersporters gebruiken de route langs de Achensee om in het Zillertal te komen zonder vignet. Het gevolg hiervan is dat er kilometerslange files ontstaan op deze alternatieve route. Daar komt nu verandering in, want er wordt een nieuwe maatregel doorgevoerd.

Tolvrije route naar het Zillertal

In plaats van via Kufstein over de autosnelweg naar het Zillertal te rijden, hebben veel vakantiegangers een alternatieve route gevonden. De weg langs de Achensee is een geheimtip die veel wintersporters jaarlijks gebruiken. Het voordeel van deze route: je hebt hier geen vignet Oostenrijk nodig omdat je niet over de snelweg rijdt. Zo besparen de autorijders deze kosten. Dit heeft echter een onaangenaam gevolg voor de bewoners van de regio. Op vertrek- en aankomstdagen is het loeidruk op de weg en staan er constant files op de route.

Ophef bij de lokale bevolking

Ook tijdens de kerstvakantie liepen de gemoederen in de Facebook-groepen van de lokale bewoners hoog op. Video’s en foto’s in de groepen laten zien hoe ontzettend veel auto’s er over de alternatieve route rijden. De files waren enorm, totdat de politie ingreep en de vakantiegangers liet omdraaien. Er stond een file van ruim anderhalf uur. Volgens de cijfers van Tiroolse verkeersdienst reden er zo’n 16.500 auto’s langs het telpunt aan de Achensee. Een jaar eerder waren dit er nog een stuk minder: 9500.

De bewoners snappen niet waarom wintersporters zo graag de net iets meer dan € 10,- van het vignet willen besparen. Is zo’n lange file het echt waard? Dat kunnen de locals niet bevatten, vooral niet als de wintersporters onderweg zijn naar wintersportvakantie, waarvoor doorgaans behoorlijk wat geld wordt neergelegd.

De oplossing?

Er zijn verschillende suggesties om deze filevorming te voorkomen van de bewoners. Zo opperen sommigen een tolheffing op de Achenseestraße. Andere merken op dat de files er maar enkele dagen in het jaar zijn en dat hier dus mee te leven valt. Na de aanhoudende protesten van bewoners onderneemt de deelstaat Tirol nu actie. In de toekomst komt er tussen de Duitse grens en de overgang naar de gemeente Achenkrich een stoplicht dat voor dosering moet zorgen. Er worden maar een bepaald aantal auto’s doorgelaten, zo kan het niet te druk worden op de route en kan het verkeer blijven doorstromen. Hopelijk zijn er zo in de toekomst minder files bij onder andere Achenkirch, Maurach en Wiesing. Het stoplicht staat niet alle dagen aan, er zijn een paar testdagen aangewezen. Dit zijn onder andere:

  • 10 februari
  • 17 februari
  • 23 maart
  • 30 maart

Op de route voor de afslag naar deze tolvrije route komen er borden die aangeven dat het verkeer wordt gestremd. De uitklapbare borden worden op de bovenstaande dagen neergezet in Beieren op de snelweg A8 bij Holzkirchen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in