© Skiinformatie.nl

Nieuw project voor het recyclen van skimateriaal in Oostenrijk

Om het skimateriaal dat wordt weggegooid te beperken, is er een nieuw project opgestart in Oostenrijk. Door nieuwe mogelijkheden te creëren voor inzameling en recycling hopen verschillende organisaties bij te dragen en het afvalprobleem op te lossen. Tot nu toe werd er nog maar weinig gedaan met de waardevolle grondstoffen in onder andere verouderde ski’s.

Skimateriaal recyclen: WINTRUST-project

Sinds het begin van dit jaar is er al zo’n 2,5 ton aan oude ski-uitrusting (ski’s, skischoenen, skistokken en skihelmen) ingezameld in het afvalcentrum ZEMKA in Zell am See. Verschillende fabrikanten en bedrijven hebben de krachten gebundeld en willen met het WINTRUST-project oud skimateriaal een nieuw leven geven. Er zijn locaties in Pinzgau en Pongau waar verouderde materialen ingeleverd kunnen worden. De hoogwaardige grondstoffen (hout, koolstof, kunststof, staal, titanium) in wintersportproducten kunnen zo hergebruikt worden.

Sportwinkels doen ook mee

Onder andere Intersport Austria en Sport Bründl leveren hun oude producten in. Veel wintersporters ruilen hun oude materiaal in als ze iets nieuws kopen, hierdoor hebben veel sportwinkels een grote hoeveelheid producten die niet meer verkocht worden. Met dit project kan er iets goeds gedaan worden met deze producten!

Producten afgebroken en gerecycled

Nadat er genoeg producten zijn verzameld bij de verzamelpunten wordt het skimateriaal verwerkt. In verschillende werkplaatsen wordt het afgebroken tot ruwe componenten. Daarna onderzoeken experts de samenstelling. Het onderzoeken van de oude producten en samenstellingen is een nauwkeurig proces omdat de opbouw van een ski erg specifiek is. Op basis van dit onderzoek wordt het materiaal opnieuw gebruikt voor nieuwe producten in de wintersportbranche. Steeds meer producenten focussen op herbruikbaar materiaal. Het uiteindelijke doel van het project is dat alle producten in de wintersportbranche in de toekomst van gerecyclede materialen gemaakt worden.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?