Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Milde winter heeft ook invloed op wilde dieren

Wintersportredacteur

Zowel in Nederland als in de wintersportgebieden is er tot nu toe sprake van een milde winter. Die milde winter heeft invloed op de sneeuwhoogtes en skipistes, op de zoutvoorraden en nu ook op de wilde dieren in de Alpen. Het lijkt af en toe wel lente.

Milde winter

De winter is tot nu toe erg mild. Op dit moment ligt er nauwelijks sneeuw in de dalen en is ook de grond hier niet bevroren. Enkel hoger op de berg is dit het geval. De milde winter en groene weides in de dalen hebben zowel in positieve als negatieve zin invloed op de wilde dieren.

Positieve gevolgen

Christian Amann, directeur van het Feldkirch Wildpark in Vorarlberg, vertelt dat de wilde zwijnen lentekoorts hebben. Gevolg van zo’n vroege lentekoorts is dat deze dieren vrij vroeg jongen krijgen. Zo hebben de pasgeboren jonge wilde zwijnen een grotere overlevingskans. Zolang de winter niet ineens omslaat is dit voor de wilde zwijnen positief.

Ook de das en vos hebben baat bij een milde winter. Door de hogere temperaturen gaan deze dieren op zoek naar voedsel. Dankzij de niet bevroren grond valt er meer te vinden. Een muis is makkelijker te vinden op een groen veld dan onder een pak sneeuw.

Lees ook: Gigadump januari: in 2020 is alles anders

Negatieve gevolgen

Imker Otto Purtscher zegt dat het gedrag van de bijen dit jaar erg ongewoon is. De imker doet op dit moment onderzoek naar de aantasting door de varroamijt. Normaal gesproken houden de bijen nu een winterslaap. Als de bijen nu al gaan vliegen bestaat het gevaar dat ze gaan paren. De varroamijt die deze winter goed overleeft kan het paren van gezonde bijen in gevaar brengen. Het zal toch niet zo zijn dat we straks in de lagergelegen wintersportdorpen al bijen tegenkomen!?

Ook herten hebben problemen met de milde winter. De dieren zijn ziek, ze zijn besmet met parasieten en hebben maag- en darmwormen. De wilde herten moeten nu worden gevangen om ze te kunnen inenten.

Ook interessant: Zoutvoorraden Oostenrijk puilen uit

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in