Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lawinerapport skiseizoen 2023/2024: in totaal 260 lawines in Tirol

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De lawinedienst maakt in het winterseizoen dagelijks voor lawineberichten waarin het risico op lawines wordt beschreven. Ook zijn de cijfers bijgehouden van lawines en lawineongelukken in Tirol, Zuid-Tirol en Trentino. Na vandaag is het skiseizoen officieel afgelopen qua lawineberichtgeving en dus zijn de cijfers opgemaakt. Of 2023/2024 een uitzonderlijk seizoen was? De belangrijkste conclusies staan in dit artikel!

110 wintersporter betrokken bij een lawine

De lawinedienst Euregio rapporteert dagelijks over de lawinesituatie in Tirol, Zuid-Tirol en Trentino in het winterseizoen. De afgelopen maanden zijn er alleen in Tirol 260 lawines geregistreerd. Bij deze lawines raakten 110 mensen betrokken en zijn er zeven dodelijk verongelukt. Patrick Nairz van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol heeft het in de ORF over een ‘winter die de geschiedenis in gaat als glijdende sneeuwwinter’. 123 dagen was er dagelijks een probleem qua glijdende sneeuw in een van de regio’s. De pagina van de lawinewaarschuwingsdienst van Tirol lawinen.report is in de winter zo’n vijf miljoen keer bekeken, dit is een record.

Reden voor de lawines?

Het was dus een winter met gemiddeld veel lawines. Hoe dit kan? De reden hiervoor is de combinatie van hoge temperaturen in het dal en veel sneeuw op hoogte. Deze grote verschillen zorgden voor een instabiel sneeuwdek dat door de kleinste verandering kan gaan schuiven. Het risico op lawines was dus groot en lastig voorspelbaar.

Lees ook: Weeroverzicht: zo was skiseizoen 2023/2024

12 dagen lawineniveau 4

In totaal gold in delen van Tirol 12 dagen lang lawinewaarschuwingsniveau 4 (van de 5). Dit is het hoogste niveau dat is afgegeven afgelopen winter. Niveau 5 is nooit afgegeven. Waneer niveau 4 is afgegeven, is de lawinesituatie kritiek. Op steile hellingen kunnen lawines gemakkelijk worden getriggerd. De kans op spontane lawines is groot. Het sneeuwdek is vooral erg zwak op steile hellingen. Bij geringe belasting op het sneeuwdek kunnen al lawines ontstaan. Op het pistebord brandt de oranje waarschuwingslamp. Off-piste skiën is niet aan te raden.

››› Hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in