Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lawinegevaar houdt waarschijnlijk hele seizoen aan

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De matige seizoensstart zorgt waarschijnlijk tot het einde van het seizoen voor vergroot lawinegevaar. Dit heeft het Zwitserse Instuut voor Lawineonderzoek laten weten. In de Alpen zijn dit seizoen al 53 wintersporters omgekomen als gevolg van lawines. De samenstelling van het sneeuwdek is hier de oorzaak van.

Het verhoogde lawinegevaar komt volgens Quirine Krol, natuurkundige en verbonden aan het Institut für Schnee- und Lawinenforschung (SLF), voornamelijk door de tegenvallende sneeuwval in oktober. “Door de tegenvallende sneeuwval in oktober is de onderlaag erg dun, los en korrelig van structuur. Alle sneeuw die hier bovenop valt heeft nauwelijks grip. Eerlijk gezegd mogen we van geluk spreken dat er niet een enorme sneeuwdump is geweest voor de kerstvakantie, want dan was het aantal lawineslachtoffers waarschijnlijk nog veel hoger”. 

Naar verwachting houdt het lawinegevaar aan tot de sneeuw is weggesmolten in het voorjaar. Gemiddeld overlijden er elk jaar 100 mensen in de Alpen als gevolg van lawines. Om dit aantal te verminderen zijn er 150 wetenschappers in Zwitserland bezig om het voorspellen wanneer en waar lawines ontstaan, te verbeteren. 2 van hiervan zijn Nederlandstalig en helpen mee aan de dagelijkse onderzoeken. 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in