Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lawinegevaar groot door enorme sneeuwval

Sneeuw zet door

Wintersportredacteur

Het lijkt maar niet op te houden met sneeuwen in de Alpen. De pistebullies draaien momenteel overuren om de hoeveelheid sneeuw op de piste te egaliseren. Gisteravond leek de rust even weder gekeerd te zijn, maar rond middernacht nam de sneeuwval weer de overhand. Lokaal is er vannacht weer 30-50 cm sneeuw gevallen en verwacht wordt dat het vandaag onophoudelijk door zal gaan met sneeuwen.

Voor de freeriders onder ons is het momenteel heel aantrekkelijk om off-piste te gaan skien. Door de hoeveelheid sneeuw die momenteel valt en is gevallen de afgelopen dagen kun je met off-piste skien tot je middel in de sneeuw zakken. Prachtige beelden zijn dan ook het resultaat, maar toch dient er opgelet te worden.

Sneeuw zet door

De hoeveelheid sneeuw neemt naast plezier ook grote gevaren met zich mee. Hierbij een aantal tips waar je op dient te letten.

  • Door de grote dump aan sneeuw kun je moeilijk inschatten waar stenen liggen.
  • Bomen zijn momenteel helemaal onder gesneeuwd en vaak verdwenen onder de sneeuw.
  • Door de grote dump is de kans op lawinegevaar groter.
  • Riviertjes en beekjes zijn ondergesneeuwd en niet meer zichtbaar.

Zorg dat je een sneeuwbril op zet met oranje glazen zodat je goed de dieptes kunt zien. Je valt misschien zacht bij een onverwachtse heuvel, maar de klap op de knieën kun je beter voorkomen.

Ga niet off-piste skien, maar de waaghalzen die het risico wel willen nemen moeten er voor zorgen dat zij alle preventiemiddelen bij zich hebben en voldoende kennis en ervaring. En dat is dus niet een rugzakje met wat eten en drinken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in