Nieuwsalert per mail ontvangen

Langste tunnel ter wereld geopend: Gotthard Basistunnel

Het heeft letterlijk aardig wat voeten in de aarde gehad, maar de Gotthard Basistunnel is gisteren officieel geopend. Daarmee is de bergtunnel in Zwitserland – in ieder geval tijdelijk – de langste tunnel ter wereld.

Zeventien jaar werd er gebouwd aan de gigantische treintunnel gebouwd. Het resultaat: een 57 kilometer lange spoortunnel die de reistijd tussen Zurich en Milaan een uur korter maakt en het vracht- en personentransport revolutioneert. Gisteren ging de tunnel open voor de pers en andere genodigden. De belangstelling was groot. Meer dan 160.000 mensen hebben zich ingeschreven voor de eerste rit door de tunnel die gisteren werd gereden.

De tunnel die voor het vervoer van goederen en personen wordt gebruikt brengt flinke milieuvoordelen met zich mee. Naar verwachting hoeven er per jaar een miljoen minder vrachtwagens over de weg te rijden en dat scheelt aanzienlijk in de uitstoot. Het uiteindelijke doel van de tunnel is dat er een highspeed verbinding komt tussen de Rotterdamse haven en de Italiaanse kust. De opening was zoals je kunt zien bijzonder te noemen.

https://www.youtube.com/watch?v=JVw_mPvYcDM

Het openingsfeest werd bijgewoond door 300 media uit 20 verschillende landen en belangrijke politieke figuren. Naast de Zwitserse president Schneider-Ammann waren onder andere de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande aanwezig om de traditionele champagnefles kapot te gooien op de eerste trein.

De Gotthard Basistunnel is gisteren dan wel feestelijk geopend, maar echt in gebruik genomen wordt ‘ie pas in december 2016. Wil je alvast een kijkje nemen in de tunnel? Bekijk dan de 360 graden video hieronder.

Hoe lang de tunnel nog de langste ter wereld is valt nog te bezien. China heeft namelijk plannen voor een 123 km lange tunnel onder water.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in