Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Kunnen we dit jaar een witte Kerst in de Alpen verwachten?

Wintersport met kerst

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De eerste echte sneeuwdump is geweest en dan gaan we meteen verder kijken naar het winterseizoen, is er bijvoorbeeld een kans dat we dit jaar een witte Kerst in 2022 kunnen beleven? Dat zou echt magisch zijn! Kun jij het je voorstellen om tijdens de feestdagen dit jaar omgeven te zijn door sneeuw? We hebben uitgezocht of het dit jaar in december nog gaat dumpen en vriezen en of we dus een witte Kerst kunnen krijgen.

Witte Kerst

Waarom een witte Kerst zo bijzonder is? Dat is omdat het niet vanzelfsprekend is. Eind december is er in de Alpenlanden namelijk vaak de zogenaamde ‘kerstdooi’. Volgens de woordvoerder en meteoroloog Björn Goldhausen van WetterOnline, is er een kans van 60 procent dat het na 20 december gaat dooien. Het komt opmerkelijk vaak voor dat de gevallen sneeuw dooit in hoger gelegen gebieden en in het middelgebergte in deze periode.

Witte Kerst 2022 in de Alpen

Het is dus altijd maar afwachten, maar volgens de weermodellen wordt er een koude december voorspeld in 2022. Volgens Dominik Jung van wetter.net wordt het vooral ijzig tijdens de periode voor Kerst. Er komt een koufront aan uit het noord-oosten dat moet zorgen voor de witte Kerst in de Alpenlanden. Daarbij worden temperaturen tussen de 0 en -10 graden voorspeld op 1000 meter hoogte. Hopelijk komt deze voorspelling uit!

› De gehele voorspelling lees je hier: Voorspellingen voor december: komt er nog meer sneeuw voor de Alpen?

Witte Kerst 2022 in Nederland?

De voorspellingen van Weer.nl voor een witte Kerst in Nederland zijn minder positief. De kans op sneeuw tijdens de feestdagen in Nederland wordt namelijk alleen maar kleiner. De laatste echte witte Kerst was in 2010. Maar het aantal dagen dat het sneeuwt in Nederland, en dat de sneeuw blijft liggen, daalt aanzienlijk de afgelopen jaren. De oorzaak ligt bij de hogere temperaturen. Statistieken geven aan dat het aantal dagen waarop het sneeuwt in Nederland de laatste jaren is gedaald van landelijk 33 naar 20 dagen dit jaar. Het aantal dagen waarop de sneeuw blijft liggen is van 19 naar 10 gedaald.

Om sneeuw te krijgen moet de lucht nu eenmaal koud zijn en moet er neerslag komen, en dat gebeurt niet vaak in Nederland. Meestal is het te warm of valt er geen neerslag als het koud is. De kans dat het dit jaar gaat sneeuwen tijdens Kerst is klein, volgens Weer.nl.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in