Nieuwsalert per mail ontvangen

Kou en neerslag verwacht in de Alpen

Het is al bijna december en vooral de lager gelegen skigebieden hebben nog flink wat sneeuw nodig om te kunnen openen. De sneeuw die daar vroeg in het seizoen is gevallen is vanwege de hogere temperaturen in de Alpen de afgelopen tijd gesmolten. De weergoden zijn de skigebieden in de aankomende week waarschijnlijk gunstiger gezind. De temperatuur gaat vanaf halverwege volgende week echt omlaag en gaat gepaard met sneeuwval. In de zuidelijke en westelijke Alpen kan het flink gaan sneeuwen.

Europa heeft te maken met een veranderende luchtdrukverdeling die gevolgen heeft voor de temperatuur. Op het moment wordt met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming warme lucht de Alpen in geblazen, wat resulteert in hoge temperaturen. Door deze ‘südföhn’ ligt de sneeuwgrens rond de 2000 meter, wat voor lagergelegen gebieden funest is. Richting het einde van de maand verdwijnt de föhn en maakt die plaats voor echt winterweer. Op de webcambeelden zijn duidelijke verschillen te zien tussen de hooggelegen gletsjergebieden en gebieden die hun top rond de 2000 meter hebben liggen.

Behalve de daling van het kwik verandert ook de hoeveelheid neerslag de komende week. Lagedrukgebieden met neerslag gaan mogelijk voor een echte dump zorgen vanaf dinsdag. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de West- en Zuidalpen als eerste neerslag verwachten en later in de week profiteren ook de Noord- en Oostalpen.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in