Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wat kost een huis in een skigebied?

Wintersportredacteur

Als wintersporter is dat kans groot dat je jezelf wel eens hebt afgevraagd wat een huisje in je favoriete skigebied kost. Het zou toch geweldig zijn als je te pas en te onpas naar je tweede huis kunt ‘vluchten’ om te skiën? Het Engelse onderzoeksbureau Knight Frank deed onderzoek naar huizenprijzen in Europese skigebieden en de bevindingen zijn interessant. Enkele daarvan bespreken we hieronder.

Wat betaal je voor 1 vierkante meter?

Om te bepalen wat je betaalt voor een luxe huis in de Alpen is het onderzoeksbureau uitgegaan van een budget van een miljoen euro. Dat hebben we namelijk allemaal nog wel in een oude sok liggen, toch? In de onderstaande infographic is grafisch weergeven wat je voor een miljoen kunt kopen in verschillende skigebieden in Europa. Hoe kleiner de kamer in het fictieve huis, hoe duurder het skiresort is om te wonen. Wil je een groot huis, dan moet je voor een huis in Gstaad een flinke bak geld meenemen. Voor een miljoen koop je er slechts een washok van 32 vierkante meter.

 

In Gstaad, Courchevel en St. Moritz variëren de prijzen per m2 van 23.000 tot 31.000 euro. W0nen in St. Gervais en Chamonix is een stuk aantrekkelijker, daar betaal je slechts 7.000 tot 10.5o0 euro per m2. Maar hoeveel is dit nu als je het vergelijkt met Nederland? Nou, dat is belachelijk veel geld. In het centrum van Amsterdam lag de gemiddelde prijs per m2 in 2015 namelijk op 5.380 euro. En wil je in Kerkrade wonen, dan betaal je dit jaar 1.364 euro per m2.

wat-kost-een-huis-in-een-skigebied

De Alpine Property Index

Aan de hand van deze index laat het onderzoeksbureau zien hoe de huizenprijs zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld in de Europese skigebieden. Deze index laat zien dat de huizen in Gstaad in 12 maanden het sterkst gestegen zijn. De prijs voor chalet met 4-5 bedden in het centrum van het dorp steeg daar in die periode met maar liefst 13%. In het Zwitserse Villars daalden de prijzen met 5,8%, wat de theorie zou ontkrachten dat de stijging in Gstaad door de sterke Zwitserse Frank komt.

Waar komt de stijging dan wel vandaan? Het bureau ziet een correlatie tussen de verbetering van de infrastructuur in het skigebied en de prijs van de huizen in dat skigebied. Skigebieden die investeren in nieuwe liften en andere faciliteiten worden aantrekkelijker voor huizenkopers. In de onderstaande afbeelding zie je de Alpine Property Index weergeven.

alpine-property-index

Wie koopt die huizen dan?

Als ik even naar m’n naaste omgeving kijk, denk ik dat niet iedereen zomaar even geld over heeft voor een huisje in de Alpen met deze prijzen. Maar wie koopt die huizen dan wel? Opvallend genoeg zijn dat wel Nederlanders. In 2010 waren het nog Engelsen, Russen, Zwitsers en Fransen die de huizen in skigebieden betrokken, maar in 2016 signaleert het onderzoeksbureau een verschuiving in nationaliteiten van de huizenkopers. Naast de hierboven genoemde nationaliteiten zijn het nu vooral Belgen, Nederlanders, Zweden en inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten die huizen kopen.

Ik spaar voorlopig nog even door voordat ik een wc kan kopen in een skigebied. Wil je meer weten over het onderzoek? Het complete rapport vind je hier. Ook is het leuk om eens te lezen over andere onderzoeken in de wintersport hieronder.

ONDERZOEK: Skiërs hebben de beste kont

ONDERZOEK: Après-skiën is gezond

Frankrijk niet meer populairste skiland

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in