Nieuwsalert per mail ontvangen

Hoog lawinegevaar: nieuwe dump zorgt voor lawines in de Alpen

Wintersportredacteur

Terwijl wij aankomend weekend hopen op een paar vlokken sneeuw, zijn ze in de Alpen toe aan een beetje rust. De afgelopen dagen kwam het weer met bakken uit de hemel en in een aantal gebieden sneeuwt het ook vandaag nog lekker door.

Al die sneeuw zorgt op dit moment eerder voor problemen dan plezier. Wegen zijn afgesloten, het lawinegevaar is ontzettend hoog en zelfs het leger is opgeroepen om te komen helpen.

Hoog lawinegevaar

In slechts drie dagen tijd is er aan de noordkant van de Alpen lokaal meer dan een meter verse sneeuw gevallen. Alleen al in Paznaun en het gebied rond de Arlberg viel gisteren en vannacht zo’n 80 cm verse sneeuw. Het lawinegevaar is ontzettend hoog. In een groot deel van Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland en een klein deel van Italië is niveau 4 van de lawinegevarenschaal afgegeven. In veel andere delen geldt niveau 3, ook hier kunnen lawines gemakkelijk worden getriggerd.

Afgesloten wegen

De lawinesituatie is kritiek en lawines kunnen spontaan afgaan. Dat is de afgelopen dagen al op meerdere plekken gebeurd, waardoor veel wegen zijn afgesloten. De dorpen Sölden, Lech, Zürs, Warth en St. Christoph zijn op dit moment helemaal niet bereikbaar. In het Pitztal werd gisterochtend een auto door een lawine begraven. De inzittende raakte gelukkig niet gewond. Niet veel later ging er een lawine af over de Alpbacher Landesstraße bij Reith im Alpbachtal. Ook hierbij raakte gelukkig niemand gewond.

Vorarlberg heeft inmiddels hulp gevraagd aan het leger voor onder andere verkenningsvluchten naar ingesneeuwde gebieden. In Zwitserland werd op woensdag gesproken over de meest gevaarlijke dagen van deze winter. Hier raadt de politie het in sommige gebieden aan om binnen te blijven en niet met de auto de weg op te gaan als dit niet nodig is.

Huishoudens zonder stroom

Gisteravond kwamen 7400 huishoudens in Vorarlberg zonder stroom te zitten. Gelukkig kon dit probleem snel worden verholpen en had iedereen binnen een paar uur weer elektriciteit.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in