Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hahnenkamm-Rennen 2024: voorbereidingen in volle gang op de Streif en Ganslern

Wintersportredacteur

Er worden momenteel in volle gang voorbereidingen getroffen op de wedstrijdpistes van Kitzbühel. Dit is omdat de Hahnenkamm-Rennen volgende week plaatsvinden op de beruchte Streif, ook wordt er geskied op de Ganslern. Benieuwd naar de huidige status in het wintersportgebied?

Hahnenkamm-Rennen 2024

De Hahnenkamm-Rennen zijn wedstrijden in de World Cup die elk jaar plaatsvinden in Kitzbühel. Deze serie aan wedstrijden duurt meerdere dagen en bestaat uit verschillende soorten races, zoals de afdaling en de slalom. Dit jaar is het 84e jaar dat de Hahnenkamm-Rennen worden georganiseerd. De kandidaten die hoog in de lijst eindigen, krijgen een mooie geldprijs en natuurlijk de eeuwige roem van het winnen van een van de moeilijkste wedstrijden van het seizoen. De pistes zijn afgelopen donderdag goedgekeurd en er is dus groen licht voor de wedstrijden volgende week.

Wat zijn huidige werkzaamheden?

Voordat de wedstrijden plaatsvinden, moeten er nog een aantal dingen gebeuren. Er moeten onder andere slalompalen worden geplaatst. Daarnaast worden de pistes nauwkeurig geprepareerd, en de afzettingen voor het publiek en de wedstrijdskiërs worden gereedgemaakt. Er wordt al maanden hard gewerkt door een groot team om alles voor te bereiden, van boren en scheppen tot hakken en het opzetten van veiligheidsnetten. Op dit moment zijn ze bezig met:

  • Het plaatsen van luchtkussens waar de wedstrijdskiërs tegenaan komen wanneer ze uit de bocht vliegen. Deze duren per stuk 5 tot 10 minuten om volledig met lucht te vullen. De afgelopen dagen waren ze bezig bij de Lärchenschuss.
  • Met een helikopter worden zware spullen de berg opgebracht.
  • De slalom op de Ganslern krijgt vorm. Het startgebied is al geplaatst, en de piste wordt geprepareerd met een pistenbully en water. Water wordt gebruikt omdat de piste door de zeer lage temperaturen erg kan uitdrogen. Naar verwachting is de piste op maandag helemaal startklaar.
  • Het bovenste deel van de Streif is al helemaal klaargemaakt met een pistenbully, en ook zijn de netten geplaatst. De komende dagen wordt de laatste hand gelegd aan de finish en de plek voor alle toeschouwers.

Het weer in Kitzbühel

Het weer speelt een grote rol bij de Hahnenkamm-Rennen, omdat er genoeg sneeuw moet liggen voor de wedstrijdskiërs, en dat zit na zo’n sneeuwrijk begin van de winter helemaal goed. Op de piste ligt nu zo’n 80 centimeter sneeuw gemiddeld. Nu de pistes zijn goedgekeurd voor de Hahnenkamm-Rennen, is verse sneeuw eigenlijk niet meer ideaal. Dit betekent dat als er meer valt, deze sneeuw naar de zijkant wordt geschoven.

Ook het weer op de wedstrijddagen valt niet tegen volgens de huidige voorspellingen. Vrijdag wordt het tussen de -3 en 1 graden op 750 meter hoogte en vallen er enkele vlokken sneeuw. Zaterdag ziet er ongeveer hetzelfde uit, en op zondag wordt het ook iets kouder met minimale neerslag. De zon laat zich her en der zien, niet slecht dus!

Het programma volgend weekend

Tot vrijdag zijn er elke dag trainingen! Daarna zijn er twee wedstrijden op vrijdag en zaterdag, die beide om 11:30 uur beginnen. De slalomklassieker vindt plaats op zondag. Deze wedstrijden worden als enige gehouden op de Ganslernhang. Hier is een overzicht van de tijden en data waarop je mee kunt kijken:

Datum en tijdDisciplineLocatie
Dinsdag 16 januari | 11.30 uurTrainingsrun afdalingStreif
Woensdag 17 januari | 11.30 uurTrainingsrun afdalingStreif
Donderdag 18 januari | 11.30 uurTrainingsrun afdalingStreif
Vrijdag 19 januari | 11.30 uurWorld Cup Kitzbühel AfdalingStreif
Zaterdag 20 januari | 11.30 uurWorld Cup Hahnenkamm AfdalingStreif
Zondag 21 januari | 10.30 uur (run 1) en 13.30 uur (run 2)World Cup Hahnenkamm SlalomGanslern

Ook interessant: nieuwe webcam

Er is nu een nieuwe webcam in Kitzbühel waarmee je live kunt meekijken; de camera bij het startgebied laat al twee jaar live de wedstrijd zien. Nu is er een nieuwe camera richting het oosten geplaatst. Deze laat het Red Bull Zielhaus, de finish en de Kitzbüheler Horn zien. Dit zijn de twee camera’s bij de wedstrijdpiste ›

Zo is het nu bij de Streif

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in