Nieuwsalert per mail ontvangen

Gunstige zomer voor de gletsjers in Tirol

De regen en de relatief koele zomer zijn een zegen geweest voor de gletsjers in Tirol. Deze omstandigheden hebben zich sinds de jaren ’90 niet meer voortgedaan. De omstandigheden zijn vooral aan de zuidkant van de Alpen ideaal geweest.

Gletsjer onderzoekster Andrea Fischer van de Academie van Wetenschappen zegt dat een aantal gletsjers deze zomer gunstig zijn doorgekomen. Of dit een grote impact heeft op de gletsjers, zal over een paar jaar moeten blijken, maar dat de weersomstandigheden gunstig zijn geweest is duidelijk. Andrea Fischer noemt deze zomer dan ook niet voor niks een ‘adempauze’. Deze positieve trend heeft voornamelijk te maken met de stralingen die de gletsjer bereikt hebben. “Het bewolkte weer van afgelopen zomer heeft er aan meegedragen dat er minder sterke stralingen de gletsjers bereikte,” aldus Fischer.

De meeste Tiroler gletsjers hebben er vorig jaar meer sneeuw bijgekregen dan dat er is weggesmolten. Vooral in Oost-Tirol en aan de zuidkant van de Alpen waren de omstandigheden gunstig. Bij het meten van de gletsjers wordt niet alleen naar de lengte van de gletsjer gekeken, maar ook naar de massabalans.

Massabalans is de balans tussen de sneeuw die gevallen is en die gesmolten is. Als er in een bepaalde periode jaarlijks evenveel sneeuw op de ijskap valt als dat er verdwijnt, dan is de ijskap in evenwicht met het klimaat.

Vanaf vandaag is het nieuwe gletsjer jaar ingegaan en zullen de nieuwe metingen starten.

Meer informatie: ORF

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in