Skigebieden met gletsjers in Italië

Veel wintersporters trekken jaarlijks naar de gletsjers in Italië. Voor een sneeuwzekere skivakantie, maar ook voor een zomerse ski- of bergervaring. Waar liggen deze gletsjers en hoe zit het met de skimogelijkheden? Op deze pagina vind je een overzicht van de gletsjers in Italië, inclusief meer informatie.

Bekende skigebieden met gletsjers in Italië

Benieuwd naar de gletsjers in Italië? We hebben de gletsjers waarop je kunt skiën op een rijtje gezet. Scroll omlaag of klik op de links om er snel naartoe te gaan:

Cervino Ski Paradise – Plateau Rosà Testa Grigia

Breuil-Cervinia ligt op de uitlopers van de machtige Matterhorn en de Monte Rosa, in het Aostadal. Sommigen bestempelen dit als één van de mooiste locaties van de Alpen. Breuil-Cervinia deelt samen met Valtournence en het Zwitserse Zermatt een skigebied met ruim 300 km aan pistes. Dankzij de Plateau Rosà Testa Grigia gletsjer, is deze wintersportbestemming ontzettend sneeuwzeker. Dit is één van de gletsjers in Italië waar je 365 dagen per jaar op de latten kunt staan. En dit is niet het enige leuke aan deze bestemming. Je skiet namelijk in Italië én Zwitserland. Tijdens je wintersport geniet je van het beste van twee landen. Van de Zwitserse kaasspecialiteiten tot de Italiaanse gezelligheid, Aperol Spritz en pizza’s. Heerlijk!

Pizza aperol spritz

Stilfsjer Joch

De Stilfserjoch gletsjer in het Ortlergebied is alleen in de zomermaanden toegankelijk. Je bereikt dit skigebied via de Passo dello Stelvio (Stelviopas) en die is ’s winters gesloten. Dat heeft alles te maken met de gigantische sneeuwhoeveelheden die dan vallen. Het is simpelweg niet mogelijk om de weg dan te openen. Om die reden kun je er ook alleen zomers op de latten staan. Geen probleem wat ons betreft. De meeste mensen vinden alleen het ritje over de pas belangrijk en slaan het skigebied over. Over het algemeen is het altijd heerlijk rustig op de pistes. Veel zijn dat er trouwens niet, zo’n 10 km om precies te zijn. Bijna alle afdalingen zijn blauw en de maximale hoogte is 3400 meter.

Schnalstaler Gletscher

Val Senales, ook wel Schnalstal, is een prachtig dal net boven Meran in Zuid-Tirol. Er zijn allerlei sfeervolle, authentieke dorpjes. Soms lijkt het net alsof je teruggaat in de tijd! In Val Senales vind je één van de meest sneeuwzekere skigebieden in Italië: de Schnalstaler Gletscher. De ruim 30 km aan pistes hebben ieder type skiër genoeg te bieden. Sla vooral de 8 kilometer lange Schmuggler-dalafdaling en de pikzwarte ‘Teufelsegg’ niet over! Wil je lekker lunchen? Ötzi Biwak, de Teufelsegg Hütte en de Lazaunhütte zijn tips.

Dit is overigens niet het enige waar de gletsjer om bekendstaat. In 1991 werd Ötzi de ijsmummie hier in de buurt gevonden. Meer weten? Breng dan een bezoekje aan archeoPark Schnalstal.

Ponte di Legno – Tonale – Ghiacciaio Presena

Een ander sneeuwzeker skigebied in Italië is Ponte di Legno – Tonale. Je hebt hier toegang tot ruim 100 km aan pistes, waaronder die van de Ghiacciaio Presena. Dankzij de aanwezigheid van de gletsjer geniet je hier van een extra lang skiseizoen. De eerste afdalingen maak je in oktober en de laatste in mei. Eén van de hoogtepunten is de 11 km lange afdaling vanaf Presena. Beter bekend als één van de langste van de Alpen. Ponte di Legno – Tonale is gevarieerd en heeft voor ieder type wintersporter meer dan genoeg te bieden. Van fijne skimogelijkheden tot gezellige berghutten en leuke alternatieve activiteiten.

Arabba-Marmolada – Marmolada Gletscher

De Sellaronda behoort tot één van de mooiste skitochten van de Alpen. Het uitzicht, de heerlijk brede pistes en de vele fijne berghutten onderweg maken dit een tocht voor op je wintersportbucketlist. Wil je er helemaal een spectaculaire dag van maken? Verleng de tocht met een uitstapje naar één van de gletsjers in Italië. Sla af naar Arabba-Marmolada (kan met de Dolomiti Superskipass) en stap in de gondel naar Punta Rocca. Deze brengt je naar 3269 meter hoogte, op de Marmolada gletsjer. Geniet even van het uitzicht en ski vervolgens helemaal terug naar beneden. Vervolg de route naar Arabba en pak hier de Sellaronda weer op.

Ski vanaf de Sella Ronda naar één van de gletsjers in Italië, de Marmolada Gletscher

Monte Rosa – Indren Gletscher

Vanuit drie verschillende dalen heb je toegang tot de ruim 170 km aan pistes van Monte Rosa. Dit prachtige skigebied wordt omringd door de machtige vierduizenders van Wallis en het Mont Blanc-massief. Uitzicht op een aantal van de hoogste bergen van Europa is tijdens je wintersport gegarandeerd. Hetzelfde geldt voor het feit dat je hier skiet in Italië én in Zwitserland. Het skigebied is uitdagend en biedt geweldige off-piste mogelijkheden. Dankzij de Indren gletsjer, die tot een maximale hoogte van 3275 meter reikt, is het skigebied ontzettend sneeuwzeker.

Courmayeur – Monte Bianco (Mont Blanc)

Eén van de meest populaire bestemmingen in het Valle d’Aosta is Courmayeur. Niet vreemd gezien de ligging aan de voet van de Mont Blanc. Zo’n beetje overal geniet je van schitterende uitzichten op de Monte Bianco. Vanuit dit levendige en sfeervolle dorpje heb je toegang tot ruim 40 km aan pistes. Die reiken tot maximaal 2755 meter hoogte. Naast de fijne blauwe, rode en zwarte afdalingen, vind je hier ook geweldige off-piste mogelijkheden. Meer nog dan op de pistes! Je kunt je hier zelfs wagen aan één van de meest geweldige off-piste routes ter wereld: de Vallée Blanche. Let wel op: doe dit nooit zonder gids!

Zomerskiën op de gletsjers in Italië

Sta jij het liefst het hele jaar door op de latten? Begrijpelijk! Gelukkig ben je daarvoor aan het juiste adres in Italië. Wat zomerskiën betreft kun je kiezen uit de gletsjerskigebieden Stilfserjoch (Passo Dello Stelvio) en Breuil-Cervinia. De eerste is vanwege de sneeuwhoeveelheden in de winter zelfs alleen ’s zomers geopend.

Zomerskiën op de gletsjer in Breuil-Cervinia

Breuil-Cervinia deelt samen met Valtournenche en het Zwitserse Zermatt een sneeuwzeker skigebied met ruim 300 km aan pistes. Dankzij de Plateau Rosà Testa Grigia gletsjer, kun je hier het hele jaar door op de latten staan. Uiteraard is het pisteaanbod in de zomer wel beperkt. Je hebt hier dan zo’n 20 km tot je beschikking. Je geniet hier niet alleen van heerlijke pistes, maar ook van het schitterende uitzicht op de vele vierduizenders en machtige Matterhorn.

Zomerskiën op de Stilfserjoch gletsjer

De Stilfserjoch gletsjer is te bereiken via de Passo Dello Stelvio (Stelviopas). Vanwege de gigantische sneeuwhoeveelheden in de winter, is skiën hier alleen in de zomermaanden mogelijk. Afhankelijk van de sneeuwcondities, kun je hier tot 1 november skiën op een kleine 10 km aan pistes. Die zijn bijna allemaal blauw en totaal niet moeilijk. De meeste mensen kiezen voor een ritje met de auto over de pas. Weinig stoppen voor een afdaling op de latten. Om die reden is het hier over het algemeen heerlijk rustig.

Zomerskiën op de gletsjers in Italië

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in