Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Gigantische vondst zwart geld bij après-ski bar in Salzburg

Wintersportredacteur

De Oostenrijkse belastingdienst heeft melding gedaan van een gigantische vondst zwart geld bij een grote après-ski bar in een bekend skigebied in Salzburg. Tijdens huiszoekingen in 2019 is een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro ontdekt.

Naast een grote som contant geld vonden de onderzoekers ook nog meer dan 200 voornamelijk naamloze spaarbankboekjes waarin de overige bedragen stonden vermeld. Het is overigens niet bekend om welke après-ski bar het gaat.

Update: inmiddels is bekend dat het om de Hofstadl in Flachau gaat

‘Zakgeld’

De belastingdienst van Salzburg vermoedde al enige tijd dat de après-ski bar illegale inkomsten genereerde. Daarom besloten zij in 2019 een inval te doen bij de eigenaar van de bar en zijn familie. Tijdens huiszoekingen kwam het geld overal vandaan. Zo troffen de onderzoekers onder meer 34.500 euro cash aan in de kledingkast van de eigenaar. Verstopt in de zak van een jasje met een hele simpele verklaring, aldus Der Standard: ‘zakgeld van de eigenaar’.

Illegale inkomsten

In totaal is er ruim 780.000 euro aan contant geld gevonden en meer dan 200 ouderwetse en voornamelijk naamloze spaarbankboekjes met daarin het overige bedrag van ruim 2,7 miljoen euro. Niks van dit geld is aangegeven bij de belastingdienst en de verdachten konden ook niet verklaren waar het nou precies vandaan kwam. Daarom vermoedde de belastingdienst dat het om illegale inkomsten ging. Onder andere ook omdat ze op één dag in het hoogseizoen drie naamloze spaarbankboekjes vonden met in elk een bedrag van net geen 15.000 euro. Deze bedragen konden niet worden herleid in de overige wel aangegeven documentatie van de bar.

Volledige bekentenis

Slechts een paar dagen na de huiszoekingen maakten de verdachten een bedrag van 1 miljoen euro over. Alvast een voorschot op de verwachtte extra belastingaanslag. Opmerkelijk was ook dat het bedrijf sinds de ontdekking ineens twee keer zo veel omzet draaide, aldus het Ministerie van Financiën. De verdachten hebben een volledige bekentenis afgelegd.

De belastingdienst is gelijktijdig met het onderzoek een belastingcontrole gestart. Die leidde tot een aanvullende belastingclaim van meer dan 3,2 miljoen euro. Dit bedrag is inmiddels bijna volledig afbetaald. De verdachten moeten nog wel voorkomen en riskeren naast een boete van miljoenen euro’s ook een gevangenisstraf.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in